Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászat, tereptan és akadályverseny

Honvédelmi tábor Újszászon

Szöveg: Pálinkás Blanka hadnagy | Fotó: Balogh János Pál őrvezető |  2023. július 26. 11:12

Első alkalommal rendezett harcos tematikájú honvédelmi tábort az MH 3. Területvédelmi Ezred 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj Újszászon, a település Parkerdei Erdészházának területén.

IMG-5813

A 12-15 éves táborozók az első napon részletes eligazítást kaptak a tábor szabályairól, illetve tűz-, munka- és balesetvédelmi oktatáson vettek részt. A folytatásban a fiatalok megismerkedhettek a terepen történő tájékozódással, életkoruknak megfelelően harcászkodtak, túlélési technikákat tanultak, valamint egészségügyi és önvédelmi ismeretekből is alapjártasságot szerezhettek. Ezeket az ismereteket a zászlóalj állománya, valamint a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolák kadétjai adták át. A táborozó fiataloknak lehetőségük volt továbbá air-soft fegyverek kipróbálására is, és számot adhattak fizikai felkészültségükről a mobil katonai akadálypályán.

A táborba ellátogatottak a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai is, akik a magyar történelem korszakaiból korhű fegyvereket és egyenruhákat, valamint katonai használati tárgyakat mutattak be.

letöltés (12)

A hét zárásaként a tábor résztvevői komplex bemutató során – az egész héten elsajátított ismereteiket a gyakorlatba átültetve – járőrversenyen sérülést szenvedett bajtársak ellátását és a területről történő kimenekítését demonstrálták a szüleiknek és a meghívott vendégeknek.

A csapatban lefolytatott akadályversenyen elért eredményeikért a gyerekek elismerésekben részesültek. Az érmeket és okleveleket Kiss Béla százados, az MH 3. Területvédelmi Ezred 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj megbízott zászlóaljparancsnok-helyettese, míg a legjobb táborozónak járó bordó barett sapkát Fejes Erika törzsőrmester, táborparancsnok adta át.

IMG-5850

Dobozi Róbert, Újszász város polgármestere beszédében kiemelte a honvédelmi nevelés fontosságát, illetve a honvédség és a társadalom aktív kapcsolatát. Örömét fejezte ki, hogy a város lehetőséget kapott a tábor közös megrendezésére és célként tűzte ki, hogy további együttműködést tartson fenn a területvédelmi erőkkel.

A rendezvény a táborzászló ünnepélyes levonásával ért véget.