Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi fókusz alatt a Magyarországon települt harccsoport

Szöveg: HVK SKF | Fotó: Miklós Máté főtörzsőrmester, Dömsödi Richárd, Keskeny Tamás százados, Szabó Zsófia, Szemenyei Ákos szakaszvezető, Vasadi Zoltán István |  2023. július 26. 12:20

A NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság nemzetközi delegációja tekintette meg a Magyarországon települt többnemzeti NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport (enhanced Vigilance Activity Battle Group – eVA BG HUN) magyar és nemzetközi (olasz, horvát és amerikai) erőit július 17. és 21. között.

1

A látogatókat Székesfehérváron, az Alba Regia laktanyában Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka fogadta.

A Konstantinos Pappas ezredes (NATO LANDCOM, képességek és erők integrációja főnökség) vezette küldöttség általános tájékoztatót kapott az eVA harccsoport jelenlegi helyzetéről, elhelyezkedéséről, tevékenységéről, a végrehajtott és tervezett kiképzési rendezvényekről, a befogadó nemzeti támogatásról és ellátásról, illetve a jövőbeli elképzelésekről. Az előadások során számos kérdés is elhangzott, amelyekre a feladatban részt vevő, illetve azt támogató katonai szervezetek képviselői adtak választ.

7

A csoport felkereste az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezredet, ahol Csaba Tibor alezredes, parancsnok-helyettes ismertette az alakulat struktúráját és főbb feladatait. Ezt követően lehetőség nyílt megtekinteni és megismerni a többnemzeti harccsoportba kijelölt ABV szakasz felderítő és mentesítő képességeit és az általuk használt speciális haditechnikai eszközöket.

A delegáció július 18-án a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnoksághoz (HQ MND-C) látogatott, ahol megismerhették a hadosztály-parancsnokság kiképzési rendezvényeit – különös tekintettel a nemrég sikeresen lezárult harckészültség ellenőrzésre, az RSOM feladatokra (Reception, Staging, Onward Movement – fogadás, állomásoztatás, előremozgás), valamint a teljes műveleti képességhez vezető út állomásaira.

8

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél a többnemzeti harccsoport légvédelmi rakétaszakaszát tekintették meg. A delegációnak Matyi Tibor Mihály ezredes, parancsnok mutatta be az alakulatot, majd az eVA BG légvédelmi rakétaszakasz parancsnokának jelentését hallgatták meg. Az előadásokat követően megszemlélték a légvédelmi modul haditechnikai eszközeit, és megismerhették az ezred által használt kiképzéstechnikai berendezéseket, szimulátorokat.

Szerdán az eVA BG parancsnokságának helyet adó, tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál tájékozódtak, ahol a hivatalos fogadást követően Tóth István ezredes, dandárparancsnok ismertette alakulata harccsoporthoz kapcsolódó feladatait. Végigjárták a laktanyát, felkeresve elsősorban az eVA BG törzsét és a dandár erre a feladatra kijelölt erőit, majd statikus bemutató során megismerhették a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során beszerzett, a 21. század színvonalát képviselő haditechnikai eszközöket is.

12

Csütörtökön az eVA BG HUN nemzetközi erői zömének otthont adó, az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság kezelésében lévő újmajori bázisra – vagy ahogy a külföldiek ismerik, Camp Croft-ba – látogatott el a küldöttség.

Tájékoztató előadások során a három nemzeti rangidős (horvát, olasz és amerikai), az eVA BG HUN parancsnok-helyettese, illetve az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred szakaszparancsnoka prezentálta saját felelősségi területét és feladatait. Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság részéről Tóth Flórián főhadnagy tartott beszámolót a gyakorlótér és az azon elhelyezkedő lőterek képességeiről, melyet követően a látogatók technikai bemutatón vettek részt, majd bejárták a tábort és a gyakorlótereket.

17

A program utolsó napján Hódmezővásárhelyen Dienes Ádám ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnok-helyettese vázolta fel az alakulat felépítését és annak főbb feladatait. Ezt követően az eVA BG HUN-ba kijelölt magyar lövész század századparancsnok-helyettese, valamint a műszaki szakasz parancsnoka jelentett alegységeikkel kapcsolatban, majd megtekintették a katonai szervezetnél rendszeresített fegyverzeti és haditechnikai eszközöket, köztük a Lynx gyalogsági harcjárművet.

A látogatás végén a delegáció vezetője – a látottak, illetve kapott tájékoztatók alapján – elismerően szólt a Magyarországon települt NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport jelenlegi állapotáról.

Címkékdelegáció