Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcászaton a HungaroControl tartalékosai

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. május 10. 6:47

A magyarországi légiközlekedést irányító HungaroControl műveleti tartalékos csoportja alapkiképzése harmadik hetében harcászati feladatokat gyakorolt. Az újdörögdi gyakorlótéren május 6-án támadás előkészítés, előremozgás, harcárok tisztítása, valamint földalatti árok felderítése szerepelt a kiképzési programjukban.

A Magyar Honvédség és a HungaroControl Zrt. megállapodásának megfelelően már második alkalommal tartanak alapkiképzést a légiforgalmi szolgáltatásokat nyújtó állami cég dolgozóinak. Első körben a társaság légiforgalmi irányítói munkakört ellátó önkéntesei sajátították el az alapvető katonai ismereteket, most pedig újabb, harmincegy munkatárs érkezett alapkiképzésre, illetve közülük a katonai múlttal rendelkezők egy rövidebb, ismeretfelújító képzést végeznek. Szécsi Béla törzszászlós, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ Kiképzési Főnökség beosztott törzszászlósa kérdésünkre elmondta, tizennégyen rövidebb képzésben részesülnek, mivel korábban katonaként szolgáltak. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az alapkiképzésen nem az elejétől vesznek részt, hanem időközben csatlakoztak társaikhoz.

w2024.05.06.hungarocontroll katonaikikepzes rt. (1)

„A harcászati foglalkozást a múlt héten kezdték, most jutottak el arra a szintre, hogy elkezdjék a felkészülést a támadás előkészítésére, ezen belül megkezdik a raj előrevonását tűz alatt, tűzpáronként és tűzcsoportonként. Ezt követi az előremozgás, az ellenség felszámolásáig” – fogalmazott a törzszászlós. A harcászati feladat oroszlánrésze csak ezután következett, mivel az ellenség felszámolása után várt rájuk a pszichikai öv. Ennek keretében a harcárkot megtisztították az ellenségtől, felderítést, végezetül a földalatti árok felderítését kellett elvégezniük, majd az újraszerveződéssel ért véget a feladat.

w2024.05.06.hungarocontroll katonaikikepzes rt. (20)

Mindenkinek van egy háttértörténete, ami miatt szeretné viselni a terepszínűt. Bíró Péter közkatona több évtizede foglalkozik airsofttal, illetve a HungaroControl munkatársaként nagyon sokat tárgyal katonákkal, ezért szeretett volna elsajátítani katonai ismereteket.

„Sok közös feladatom van katonákkal, illetve nagyon régóta foglalkoztat a közelharc, így leginkább majd az ezzel kapcsolatos foglalkozásokat várom. Tetszik, hogy a harcászat során jól képzett, elhivatott katonák segítenek, nem pedig hétvégi harcosok, ahogy azt az airsoftban megszoktam. Jó elméleti és fizikai képzést kapunk, emelt szinten dolgozik az adrenalin, úgyhogy nagyon tetszik az alapkiképzés” – mesélte Bíró közkatona. Az elkövetkezendő hetekben éleslövészet és robbantási foglalkozás vár majd alapkiképzésük részeként a HungaroControl műveleti tartalékosaira.

Kapcsolódó cikkek