Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harci gépekkel tesznek pontot a területi vitákra?

Szöveg: Háború Művészete |  2008. december 14. 13:53

Az indonéz légierő egy amerikai gyártmányú F-16 Fighting Falcon típusú harci gépet és az üzemeltetéséhez szükséges műszaki személyzetet telepített a vitatott hovatartozású Ambalat tartományba, hogy támogassa a környező területek ellenőrzését.

A Borneó keleti részét övező Szulavezi-tenger egyes részeinek hovatartozásáról vita folyik Indonézia és Malajzia között, ráadásul a térségben komoly, tenger alatti kőolaj és földgáz lelőhelyek vannak, melyek birtoklása élezi a helyzetet. Indonézia összesen 12 darab F-16-ost szerzett be a Peace Bima-Sena program keretében még 1990-ben. A térségben voltak már kisebb csetepaték is, 2005-ben például egy malajziai hadihajó állítólag nekiütközött az indonéz haditengerészet egyik egységének. A nehezen ellenőrizhető partvidéki területek és az átláthatatlan szigetvilág kedvez a csempészeknek és a kalózoknak is, nem véletlen tehát, hogy az ország ezen távoli szegletében is jól jön a légierő segítsége.

Az F-16-os egyébként a Jáva-sziget keleti részén lévő Madiun légibázison állomásozó 3. század állományából települt át Ambalat tartományba. A hatalmas kiterjedésű, számtalan szigetre tagolódó ország határainak és partmenti vizeinek ellenőrzése nagy terhet jelent a légierő és a haditengerészet számára. Az indonéz légierő számos típust üzemeltet, így állományában megtalálhatóak a régi F-5E/F Tiger harci gépek mellett az F-16-os vadász-bombázók A és B verziójú példányai, valamint a nagyteljesítményű orosz Szu-27 és Szu-30MK gépek is. Ezek mellett Hawk és OV-10 Bronco gépeket is szolgálatban tartanak.
A légierő illetékesei szerint a harci gép átvezénylésével nem kívánják tovább élezni a feszültséget a térségben, erről azonban Malajzia véleménye feltehetően más…