Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harci technikák kézikönyve

2007. január 1. 0:00

A Zrínyi Kiadó gondozásában jelent meg a Chris McNab-Will Fowler angol szerzőpáros hézagpótló munkája, a Harci technikák kézikönyve. A képekkel gazdagon illusztrált könyv, amint az a bevezetőjéből is kiderül, bemutatja a hagyományos és különleges egységek katonáinak harci technikáját és a különleges harci feladatok sikeres megvívásának eszköztárát. A szerzők pontosan megfogalmazzák, hogy “a harcászat a háború megvívásának összes módszerét magában foglalja, de a katonai elméletben négy eleme van: a tűzerő, a mozgékonyság, a meglepetés és a megóvás”. A legfontosabb talán a megóvás, hisz ezen múlik a katonák túlélése.

Ez a könyv a harcászatot úgy mutatja be, ahogy azt a világon mindenütt tanítják a katonáknak. Az első fejezet a közelharccal foglalkozik, bemutatja a fegyver nélküli, a késsel, illetve rögtönzött fegyverekkel vívott küzdelmet. A Tűzfegyverek és robbanóanyagok című második fejezet az egyéni fegyverzet alkalmazásának harcászati alapelveit ismerteti, kezdve a rohampuska gyakorlati kezelésétől a nagyobb célpontok megsemmisítéséig. A Támogató fegyverek című harmadik fejezet a katonai arzenál nagyobb hatóerejű fegyvereit vizsgálja, például a páncéltörő rakéták alkalmazási lehetőségeit.

A Harc különleges viszonyok között című negyedik fejezet részletesen feltárja, hogy a sarkvidéki hómezőktől a száraz sivatagig milyen megpróbáltatásoknak lehet kitéve a harcba vetett katona. Végül a Különleges képességek című hatodik fejezet a ma hadseregeiben szolgáló különleges képzettségű erők alkalmazását elemzi a túszmentéstől a gerillaellenes hadviselésig.

Ez utóbbi, amint az Irakban folyó harcok naponta érzékeltetik, rendkívül időszerűek. A könyv felsorolja és részletesen elemzi, hogy a gerillaellenes műveleteknek alapvetően négy fajtája létezik: a kutatás, a járőrözés, a rajtütés és a lesállás. Hangsúlyozzák a szerzők, hogy ezeknél a műveleteknél rendkívül fontos a lakosság “szívének és lelkének" megnyerése, és nélkülözhetetlen – amint a legutóbbi példák is igazolják – a helyi rendőri erők közreműködése.

A mintegy kétszáz fekete-fehér illusztrációt tartalmazó új Zrínyi-kötet minden bizonnyal hasznos olvasmány valamennyi hivatásos és szerződéses katona számára.