Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harci túrával ünnepeltek a felderítők

Szöveg: Csehiné Sárkány Beáta szkv. |  2009. november 17. 11:27

Az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj idén ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját. Ez alkalomból novemberben egy rendezvénysorozat keretében emlékeztek meg a felderítők a jeles eseményről.

A zászlóalj jogelődje 1949 tavaszán alakult meg egy átszervezés folyamán 1. Páncélos Felderítő Zászlóalj elnevezéssel Esztergomtáborban.

Megalakulását követően több helyőrségbe diszlokált: 1949 őszén Piliscsabára, majd ugyanebben az évben Pétervásárára. A katonai szervezet neve 83. Felderítő Zászlóaljra változott. 1952-ben visszakerült Esztergomtáborba. 1956. október 7-én a gyöngyösi Táncsics laktanyába helyezték. Az októberi forradalom eseményeiben csak rendfenntartó feladatokat látott el Gyöngyösön. Innen 1961-ben diszlokált Hatvan-Nagygombosra. Végül 1963 augusztusában az egri Dobó István Laktanyába került, mint 24. Felderítő Zászlóalj. 2007-ben a katonai szervezet, amely időközben Bornemissza Gergely nevét is felvette, felszámolásra került és teljes személyi állományával és technikai eszközeivel Debrecenbe diszlokált, ahol azóta a MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltjeként 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj elnevezéssel működik tovább.

 

A rendezvénysorozat első napja ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött. Ezt követően a nap folyamán

a sportversenyeké volt a főszerep. Labdarúgás, asztali tenisz, tollaslabda valamint közelharcversenyek közül válogathatott a résztvevő állomány. A második napon került sor a „harci túrára" a hajdúhadházi gyakorlótéren. Hét tízfős csapat indult el – kezükben térképpel és tájolóval –, hogy megtegye a 20 km-es távot. A „túra" során több ellenőrző pontot is érinteniük kellett a résztvevőknek, ahol különböző feladatok vártak rájuk. Fegyverek szét- és összeszerelése, kézigránátdobás és íjászat is szerepelt a versenyszámok között, de sebesültet is kellett szállítaniuk a felderítőknek. A szokásos UAZ-tolás helyett pedig most BTR-t toltak a csapatok.

A Szent Márton nap alkalmából rendezett programsorozat a harmadik napon ünnepi misével folytatódott, amelyre a debreceni Böszörményi úti katolikus templomban került sor. A misét celebrálta Spillinger Ferenc derecskei plébános, római katolikus kisegítő tábori lelkész, és Bosák Nándor a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, aki a jeles alkalomból megáldotta és megszentelte azt a csapatzászlót, amelyet a felderítő zászlóalj –Debrecenbe diszlokálását követően – a dandártól kapott. Ezt követően ünnepi állománygyűlés volt a Kossuth laktanyában, ahol a sportversenyek eredményhirdetésére és különböző elismerések átadására került sor. A Szent Márton napi rendezvénysorozat a felderítők báljával zárult.