Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcművész felderítők a tatamin

Szöveg: Nyíri Sándor |  2009. november 5. 11:57

A Magyar Honvédség 5/24 Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái között évek óta szolgálnak a közelharc és kézitusa szakértői és művelői. Számos Magyar Honvédség szintű versenyen és bajnokságon bizonyították már tudásukat és elszántságukat mind csapatban mind egyénileg.

Hosszú évek tapasztalatait felhasználva a zászlóalj vezető közelharc szakemberei megalapították a VASAKARAT elnevezésű közelharc tábort, amely az elmúlt két év során számos közelharcost nevelt ki. A tábor alapvetően a pusztakezes technikák elsajátítására és tökéletesítésére törekszik. Meghatározó benne a földharc és a test-test elleni küzdelem. Nehézségét és keménységét mutatja, hogy a vizsgát a tábor végén csupán a jelentkezők harmada képes letenni. Jellemző a tábor vizsganapjára, hogy nem csak a Magyar Honvédség katonai közelharc szakértőit hívják meg a főszervezők, hanem rendszeres díszvendégei a civil harcművészetek legendás alakjai is: Papp Valér a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet és a Bushido Kempo Karate Harcművészeti Egyesület elnöke, kempo világbajnok; Növényi Norbert birkózó olimpiai bajnok, kick-box és MMA világbajnok; Németh „Nyiba" Sándor költő, olimpikon, a birkózó válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

 

A 2009-es vizsganap alkalmával megállapodás született a civil és katonai harcművészek között, hogy a 24-es felderítőknek ki kell próbálni magukat a Magyar Kempo Szövetség versenyein, hogy ne csupán katonai, hanem civil versenytapasztalatokkal is rendelkezzenek. Ennek a megállapodásnak eleget téve a felderítő zászlóalj felkészített és elindított egy csapatot az október utolsó napján Pestszentimrén megrendezésre került XIV. Hanshi Nemzetközi Kempo Világkupán, ahol a verseny nemzetköziségét hét ország részvétele is bizonyította.

„Nehéz feladat hárul a civil versenyen magukat kipróbálni szándékozó felderítőkre. Mivel egy számukra teljesen ismeretlen helyzetben kell helytállniuk." – mondta Nyíri Sándor őrnagy a 24-esek csapatvezetője.
A résztvevő 16 csapatból három katonai csapat kivételével mind országosan bejegyzett kempo egyesület volt, amelyek egy ilyen színvonalas világkupán természetesen legjobbjaikat indították a küzdelmek során. Erre törekedett a felderítő zászlóalj parancsnoka is, amikor összeállította azt a hat főből álló csapatot, amely a csapatküzdelmek során a kempo egyesületekkel fej-fej mellett haladva, végül a katonai csapat a megtisztelő és elismerésre méltó ötödik helyezést érte el. Hozzá kell tenni azt, hogy a Magyar Honvédség csapata nem csupán a felderítő zászlóalj katonáiból állt, hanem a csapat szerves részét képezte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói csapata, valamint a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis közelharc módszertani részlege is. 

 Elsőként Karámos László őrmester lépett a pástra,

aki a VIADAL elnevezésű pusztakezes full-contact küzdelemsorozatban harcolt és ott csak egy háromdanos mestertől, a későbbi döntőstől szenvedett vereséget.
A felderítő zászlóalj katonái csapatmérkőzések során is a nagyszerűen helytálltak és bizonyították rátermettségüket, küzdeni tudásukat.

Radóczi Ferenc szakaszvezető a pusztakezes formagyakorlat bemutatása során utasította maga mögé a verseny övfokozattal és mesterfokozattal rendelkező résztvevőit és ért el hatodik helyezést a 16 fős mezőnyben.
Bacsa Emőke törzsőrmester elindult a fegyveres formagyakorlat férfimezőnyében, és szerzett végül ötödik helyet, mely eredménnyel kivívta a holland főbíró elismerését is.

A csapatok földharc és hárompontos küzdelmei következtek, ahol a földharcban Biás Tibor honvéd kezdeti sikereit csak a későbbi negyedik helyezett szakította meg. Ortutay Gyula őrmester győzelmi sorozatának – a három pontos küzdelmek során – pedig a későbbi döntős állta útját.

A verseny végén mind a magyar Zen Bu Kan kempo mesterei, mind pedig a nemzetközi meghívott vendégek elismerésüket fejezték ki a felderítő zászlóalj harcművészei felé, és kifejezték reményüket a további civil versenyeken való részvételre.

 

Fotó: Küzdőtér magazin