Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pilóta nélküli légi járműveket kapnak az amerikaiak

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 5. 10:57

Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők még ez év decemberében megkapják a Raven típusú, pilóta nélküli légi járművek modernizált változatát. Az új UAV-k a korábbi analóg adatátviteli rendszer helyett már digitális rendszerrel vannak ellátva, amellyel egy időben, egy frekvencián az eddigi négy légi jármű helyett tizenhat UAV tartózkodhat a levegőben.

A hadsereg összesen több mint 780 darab új pilóta nélküli légi járművet kap. A technikai eszközök szállítása 2015-re fog befejeződni.

Napjainkban az amerikai hadsereg állományában 1400 darab RQ-11B Raven típusú UAV áll szolgálatban. A tervek szerint ezeken is lecserélik az analóg átviteli rendszert digitálisra. Ezen eszközök modernizációja 2012-re fejeződik be.

Az RQ-11A Raven típust 2005-ben kezdték rendszeresíteni a hadseregben. Nem sokkal később megjelent a típus modernizált változata, RQ-11B típusjelzéssel.

Az új UAV technikai adatai:

A Raven fő feladatai a légtérfelügyelet, a felderítés valamint a célkutatás, célmegjelölés, mondta a Small Unmanned Aircraft Systems helyettes termékmenedzsere. A Raven nappal és éjjel egyaránt alkalmazható valamint képes élő videó, valamint pillanatképek továbbítására.

A szárny fesztávolsága: 1,4 m

Tömege: 1,9 kg a repülő szerkezet, 6,35 kg a földi irányító állomás és az akkumulátor

Hatótávolsága: közel 10 km

Maximális repülési magassága: 4000 m

Akkumulátor élettartama: 90 perc