Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcos hallgatók

Szöveg: Papp Nikolett |  2008. október 28. 13:04

Izgatottan várták a nagy megmérettetést annak a 82 fős katonai csoportnak a tagjai, akik októberben helységharc gyakorlatot hajtottak végre Újdörögdön. Közülük 68-an a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola OKJ 52-es levelező, általános féléves hallgatói, 14 fő pedig keresztféléves lövész hallgató.

A Szabó László alezredes által vezetett gyakorlat során a lövész szakmai féléven lévő hallgatók- a csapatkiképzés módszertan tantárgy keretein belül- kiképezték az általános féléves hallgatókat a helységekben végrehajtott harc fogásaira, eljárásaira. Végül összefüggő harcászati mozzanatokat hajtottak végre abból a célból, hogy a nemsokára kikerülő lövész őrmesterek gyakorolják a tűzcsoportok és rajok vezetését harcban. Az általános féléves hallgatókat ugyanakkor felkészítették az egyes harcos tevékenységekre.

A gyakorlat érdekességét az adta, hogy mindezt a MILES-2000 szimulációs rendszer segítségével hajtották végre. Az amerikai fejlesztésű lézeres találatjelző technika hozzájárult ahhoz, hogy a hallgatók szinte teljes életszerűséggel élték meg a foglalkozást. A gyakorlatot az MH Bakony Harckiképző Központ döntnöki állománya felügyelte, az „ellenség" szerepében pedig az MH BHK Ellenerő Százada harcolt.

Bánki Filipp százados, gyakorlatvezető-helyettes elmondása szerint nagyon jók a szimulációs rendszerrel kapcsolatos tapasztalataik, immár harmadszor hajtottak végre ilyen jellegű gyakorlatot, a hallgatók szeretik, és többet tanulnak az újfajta technika segítségével, mint a korábbi harcászati foglalkozásokon.

1595881250