Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harctéri egészségügy tartalékos katonáknak

Szöveg: Csák Tímea hadnagy | Fotó: Pintyi Zoltán főtörzsőrmester |  2024. június 12. 8:13

Gyakorlati egészségügyi ismeretekkel folytatódott a területvédelmi tartalékos katonák hétvégi, modulrendszerben zajló képzése. A Tiszaszigeten május óta tartó felkészítés keretében a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Heim Géza 46. Területvédelmi Zászlóaljnál ez alkalommal egészségügyi képzésen vettek részt a katonák, ahol megismerkedtek a rendszeresített egyéni egészségügyi felszerelés (IFAK- Improved First Aid Kit) tartalmával, és a harctéren előforduló sérülésekkel.

2024.06.12_Egészségügyi modulképzés (2)_borito

Szó volt a sérültellátás tagozódásáról harctéri körülmények között, a segélyhívás (MEDEVAC- Medical Evacuation) folyamatáról, valamint arról, hogyan kezdjék meg egy speciális műfogás alkalmazásával bajtársuk kimentését a járműből, illetve harcjárműből.

Valósághoz közeli szituációkban sajátították el és gyakorolták be a tűz alatti és a taktikai sérültellátás lépéseit is.

A katonák lemodellezték, hogy egy biztonságos helyszínen rövid – mindössze néhány perces –vizsgálattal, ellátással hogyan tudják stabilizálni egy súlyosan sérült katona állapotát a szaksegítség megérkezéséig.

2024.06.12_Egészségügyi modulképzés (8)

A gyakorlat része volt, a TALON 2. hordágy használata, ami akkor szükséges, ha a terep adottságai vagy a harctéri helyzet miatt szükségessé válik az ellátott akár nagyobb távolságba történő mozgatása.

Az egészségügyi kiképzésen tanultakat beépítve a harcászati eljárásokba a későbbiekben a katonák magabiztosan tudnak megoldani összetett műveleti feladatokat is.