Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harctéri sérüléses javítás Püspökszilágyon

Szöveg: Nyiri Klára fhdgy. |  2009. június 3. 13:43

A fiktív harci szituációban egy Mi-8 típusú helikopter légvédelmi gépágyú tűzétől szenvedett komoly károsodást. A gyakorlat modellezésére MH Légijármű Javítóüzem főmérnöki szakkiképzés keretében került sor a MH Logisztikai Kiképző Bázis és Lőtér püspökszilágyi bázisán a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis részvételével.

A résztvevő állomány a kiképzés végrehajtása során e kitelepített helikopteren gyakorolta a sérülések javítását „harctéri viszonyok" között.

De mit is jelent a sérüléses javítás? Ha a légijárművet feladat végrehajtás során sérülés éri, akár ellenség tűzétől, vagy békeidőszakban egy eltévedt madárrajtól és a gép bázison kívül kénytelen leszállni, akkor a sérüléses-javító komplex brigád a szükséges eszközökkel kitelepül a helyszínre és tábori körülmények között ismét repülésképes állapotba hozza azt.

A foglalkozás keretében gyakorlásra került sérüléses javítási folyamat négy fő lépése: a sérülések javíthatóságának felmérése, a sérülések nagybani javítási tervének elkészítése, a javítási munkák végrehajtása technológusi művezetéssel, illetve az elvégzett munkák minőségének ellenőrzése.

A szakkiképzés célja annak felmérése volt, hogy a két résztvevő alakulat harctéri sérüléses javítások végrehajtására rendelkezik-e megfelelő létszámú és szakmai gyakorlattal rendelkező szakszemélyzettel, illetve eszközökkel. A gyakorlat alatt kipróbálták a sérüléses javításhoz összeállított készleteket, valamint felmérték a kijelölt szakszemélyzet hadrafoghatóságának mértékét.

1595887828
 

A foglalkozáson részt vett az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Repülő Mérnök-műszaki Főnökség főnök, aki célellenőrzést hajtott végre és az MH Lé. Jü. főmérnökével együtt szakmailag felügyelte a munka precíz végrehajtását.

A gyakorlat során a komplex sérüléses javító brigád végrehajtó állománya bebizonyította, hogy készen áll egy esetleges harctéri sérülést szenvedett légijármű gyors kijavítására, biztosítva annak mielőbbi hadrafoghatóságát és újbóli bevethetőségét.

A végrehajtott gyakorlat eredményeképpen az üzem főmérnöke, Gyenes Gábor okl. mk. alezredes összegezte azon tapasztalatokat, amelyek a sérüléses javító képességek fejlesztéséhez szükségesek. A gyakorlatot mindenképpen hasznosnak és sikeresnek ítélte, melynek során a repülőműszaki állomány további jártasságot szerezhetett a komoly szaktudást igénylő munka végrehajtásában, illetve gyakorolta a feladat ellátásához nélkülözhetetlen logisztikai támogatási feladatokat.