Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama megérkezett Szaud-Arábiába

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 3. 15:10

Barack Obama amerikai elnök megérkezett szerda délután Szaúd-Arábiába, ahol kisebb körutat kezd az arab országokban, hogy megnyerje támogatásukat a közel-keleti béke felé vezető folyamathoz.

Az elnök Rijádban találkozik Abdallah szaúdi uralkodóval, akivel a Nyugaton aggodalmakat kiváltó iráni atomprogramról és az olajárak ingadozásáról is tárgyal. Az éjszakát a király sivatagi lótenyésztő telepén tölti, majd továbbutazik Egyiptomba, és Kairóban beszédet mond az Egyesült Államok és a muzulmán világ kapcsolatainak javításáról.Elnöki minőségben ez lesz az első útja az arab világban.

Elindulása előtt egy interjúban jelezte, hogy a békefolyamat előmozdítása nem lesz könnyű folyamat, de megoldható. Ehhez mindkét félnek adnia kell valamit, Izraelnek fel kell hagynia a telepek bővítésével, a palesztinoknak pedig erősíteniük kell a biztonságot, és véget kell vetniük a lázításnak. A telepépítés befagyasztása az Izrael által teljesítendő kötelezettségek része – jelentette ki.

Abdallah király a 2002-es arab béketerv egyik kezdeményezője, aki Izrael elismerését helyezte kilátásba az 1967-ben elfoglalt arab területek visszaadásáért cserébe.

A muzulmán világban sokan haragszanak az Egyesült Államokra Irak, Guantánamo és Izrael határozott támogatása miatt, de szintén sokan reménykednek abban, hogy egy muzulmán ember fia, aki gyerekkora egy részét Indonéziában töltötte, képes lesz új irányt szabni a dolgoknak.

Címkékelismerés