Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromoldalú vezérkarfőnöki találkozó Brüsszelben

Szöveg: HVK VKI | Fotó: HVK VKI |  2023. november 21. 9:25

A belga fővárosban tartott egyeztető megbeszélést az Európai Unió Katonai Bizottság elnökének vezetésével a spanyol, a belga és a magyar vezérkarfőnök.

Brüsszel_1

A találkozó céljaként az aktuális spanyol Európai Uniós elnökség katonai aspektusának bemutatását, a folyamatba lévő szakfeladatok ismertetését, illetve a három ország prioritásainak harmonizációját nevezték meg.

A katonai felsővezetők szoros együttműködése kiemelt jelentőségű a Katonai Bizottság számára, hiszen 2024. január 1-jétől Belgium, míg 2024. július 1-jétől Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét.

A jelenlegi elnökségi feladatot ellátó Spanyolország képviselői kiemelték az októberben végrehajtott „LIVEX” gyakorlat, valamint a kihelyezett vezérkarfőnöki találkozó fontosságát és eredményességét. Hasonló rendezvény megrendezését hazánk is prioritásként kezeli majd az elnökségi ideje alatt.

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a magyar elnökség fontos feladatai között említette még az Európai Unió katonai képességeinek fejlesztését, a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzését, valamint Magyarország csádi komplex és aktív szerepvállalását (oktatási, egészségügyi, agrár és katonai) a migrációs potenciál csökkentése érdekében.