Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harry herceget kitüntették a hadirokkantak támogatásáért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 9. 13:17

Előkelő fogadás keretében amerikai kitüntetést vehetett át az Atlanti Tanácstól a hadirokkantak megsegítéséért végzett jótékonysági munkája elismeréseként Harry herceg Washingtonban.

II. Erzsébet brit királynő unokája első alkalommal tesz hivatalos látogatást az amerikai szövetségi fővárosban. Az Atlanti Tanács kitüntetését Colin Powell, az Egyesült Államok fegyveres erőinek korábbi vezérkari főnöke és volt külügyminiszter adta át.

A brit hadseregben helikopterpilótaként szolgáló herceg a díjat átvéve úgy fogalmazott: sok katona „szörnyű árat fizetett, hogy mi biztonságban és szabadon éljünk".

„A legkevesebb, amivel tartozunk nekik, az az, hogy megteszünk mindent értük és a családjukért, hogy átvészeljék a legsötétebb napokat, majd idővel visszanyerjék a reményt, az önbizalmat a folytatásra" – hangsúlyozta.

A brit uralkodócsalád 27 éves tagját fivérével, Vilmossal együtt ismerték el jótékonysági szervezetük kötelékében végzett munkájukért. Harry többek közt a Walking with the Wounded nevű kezdeményezéssel érdemelte ki az elismerést. Ennek keretében járt például az Északi-sarkon hadirokkant katonákkal.

Harry maga is megjárta a hadszínteret, 2007-ben és 2008-ban 10 hetet töltött Afganisztánban, de haza kellett hívni, miután a küldetéséről szóló részletek kerültek napvilágra a brit sajtóban.

A herceg szavai szerint a hadirokkantaknak, „ezeknek az önzetlen embereknek akkor kezdődik az igazi csata, amikor a fegyverek már elhallgattak. És talán egész hátralévő életükre szól".

Az Atlanti Tanács Ritz-Carlton Hotelben tartott éves díjátadó ceremóniáján elismerésben részesült Anne-Sophie Mutter hegedűművész, valamint Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is.