Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utókor tisztelgése

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. május 9. 12:31

A Magyar Honvéd bemutatta már a tavaly decemberben elindult www.hadisir.hu weboldalt, amely a 20. század háborúiban hősi halált halt magyar katonák kartotékainak internetes adatbázisa. A folyamatosan fejlődő honlap segítségével immár azt is megtudhatjuk, hogy a hazáért életüket áldozó katonák hol leltek örök nyugalomra.

A közelmúltban a www.hadisir.hu Hadisírok, Hősi emlékművek menüpontja kibővült; ha a monitoron megjelenő térképen első lépésként kiválasztunk egy országot, máris elénk tárul az elesett magyar katonahősök fellelt nyughelyeiről, illetve a tiszteletükre állított emlékművekről készített képek, az első és második világháborús mementók listája. Sőt, nem csak Magyarországon és tőle keletre felfedezett hadisírokról, hanem még franciaországi és olaszországi nyughelyekről is „töltöttek fel" fotókat az oldal gondozói.

Összesen 15 országban fellelt, magyar vonatkozású hadisírok nagyfelbontású képeit találhatjuk meg a honlapon, de a lista folyamatosan bővül, s a határainkon túli magyar hősi emlékművek fotói is folyamatosan kerülnek fel az oldalra.

A bővülő galériák között éppúgy megtalálhatók a nagy, díszes, gondozott sír- és emlékkertek, mint a sokszor magányosan megbújó, málladozó fejfák. Ez utóbbiak végképp elenyésznének az idő múlásával, ha nem lennének a hadisírgondozók, akik eleink emlékének ápolását, a hazánkért elesettek nyugvóhelyeinek itthoni és határainkon túli felkutatását mély felelősségérzettel végzik.

A második világháború utáni szovjet időkben tiltották a Magyarország „felszabadítói" ellen harcoló katonák emlékének őrzését. Az 1947-ben született, a hadisírok ápolásáról szóló törvény is csak a Szovjetunió hősi halottainak emlékét óvta meg a feledéstől. Csak a szovjet katonák földi hamvai élveztek örök megbecsülést, míg a magyar honvédek sírjaira ugyanaz a szabály vonatkozott, mint akárki máséra: ha meghosszabbítatlanul lejárt a sírhely bérleti ideje, a temető gondozói elbonthatták a fejfát, és új temetés céljából felhasználhatták a területet.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 11-én, pénteken megjelenő számában!)