Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatszoros tiszthelyettesi túljelentkezés

Szöveg: Szöveg és fotó: VJ |  2009. augusztus 25. 10:08

A közelmúltban bevonult a szentendrei MH Központi Kiképző Bázisra (MH KKB) az a 100 fő, akik ez év tavaszán megfeleltek a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPTSZI) felvételi eljárásán és alkalmasnak bizonyultak tiszthelyettes hallgatónak.

A bevonulást követő napon Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, az MH KKB parancsnoka köszöntötte az alig egy napos katonákat, bemutatta a bázis és az iskola vezetőit, majd tájékoztatta őket az egy évre otthont adó katonai szervezetek feladatairól, illetve a hallgatókkal szemben támasztott legfontosabb követelményeiről.

1595890526
A felvételi eljárás komoly döntés elé állította a bizottság tagjait, hiszen hatszoros túljelentkezés mutatta a rendkívüli érdeklődést a tiszthelyettesi pálya iránt, vagyis több mint 600 jelentkezőből kellett kiválasztani a legalkalmasabbakat.
Az MH KPTSZI az 52. OKJ előírásainak megfelelően képes parancsnoki, híradó, katonai informatikai rendszer-üzemeltető, műszerész, szerelő és hadtáp ágazatokon szakképzést folytatni, így a jelentkezők ezen belül az MH mindenkori tiszthelyettes igényeinek megfelelően választhatják meg az elsajátítandó ágazatot.

A tanulmányok megkezdésének előfeltétele, hogy átessenek 13 hét időtartamban általános katonai felkészítésen, amelyet az MH KKB Mecséri János Kiképző Osztály és az MH KPTSZI oktatói állományából létrehozott ideiglenes kiképző zászlóalj kötelékében hajtanak végre. Az ezt követő 5 hét időtartamú vezetői felkészüléssel és modulzáró vizsgákkal fejeződik be a képzés első fele, majd a második félév egységes szakalapozó, szakalapozó, ágazati alapozó, illetve ágazati szakmai képzéssel folytatódik.

Az ismeretek megszerzését csapatgyakorlat, majd a szakmai vizsgák követik.
Az eredményes vizsgák után a hallgatók megkapják az OKJ 52-es Tiszthelyettes I. bizonyítványt, ágazat, szakirány megnevezésével és a kinevezési parancsukat az első tiszthelyettesi beosztásukba, előléptetik őket szerződéses őrmesterré, és ünnepélyes keretek között tiszthelyettesi esküt tesznek.

Addig azonban kemény, megpróbáltatásokkal teli egy év még hátra van, amelynek egyik első, ünnepélyes állomása augusztus 31-én az Országos Szakképzési Tanévnyitó és Katonai Kiképzési Ünnepségen való részvétel lesz a honvédelmi, az oktatási és kulturális, valamint a szociális és munkaügyi tárca képviselőinek jelenlétében.

1595890526
 

1595890527
 

1595890527