Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatvanéves lett dr. Hermann Róbert

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. szeptember 15. 11:11

Kollégái és barátai köszöntötték hatvanadik születésnapja alkalmából prof. dr. Hermann Róbert főtanácsost, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettesét szeptember 14-én, csütörtökön.

11_HSZ0155-Enhanced-NR

A Bálna Honvédelmi Központban tartott rendezvényen elsőként dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem alapító rektora osztotta meg személyes élményeit a hallgatósággal, felelevenítve a Kodolányi János Főiskola 1991-92-es megalapítását. Emlékeztetett, kuratóriumi elnökként Hermann Róbert pótolhatatlan és máig ható fenntartói támogatást nyújtott az intézmény számára. Ezt követően dr. Szőts Zoltán Oszkár történész, az Újkor.hu portál főszerkesztője, a Zrínyi Kiadó munkatársa mutatta be az ünnepelt tiszteletére készült – „Emlékezzetek róla, ha újra csatára keltek című”, – közel 100 tanulmányt tartalmazó tanulmányköteteket.

„A szerzők több, mint egyharmada, egész pontosan 36 fő a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum alkalmazásában áll, rajtuk kívül a Károli Gáspár Református Egyetem és a VERITAS Történetkutató Intézet adja a szerzők derékhadát 17, illetve 15 fővel; a többi szerző pedig változatos helyekről küldött tanulmányt: egyetemekről, kutatóintézetekből, levéltárakból, múzeumokból. S nemcsak budapesti intézményekből, hanem a szerte az országból” – jelentette ki Szőts Zoltán, hozzátéve, Hermann Róbert kutatói-előadói elkötelezettsége, jókedve és lendülete révén azon történészek egyikévé vált, akiket országosan ismernek és elismernek. Hozzátette: úgy érte el sikereit, hogy szerénysége, embersége, szakmaisága nem szenvedett csorbát, bármerre is vetette a sors.

12_HSZ0176-Enhanced-NR

A tanulmánykötetekkel kapcsolatban Szőts Zoltán ismertette: a dolgozatok nagy száma kötődik 1848-49-hez, de a magyar történelem korábbi és későbbi korszakaiból is találni érdekességeket. A tanulmányok azonban nemcsak évköröket tekintve változatosak, hanem témaválasztásaikban is.

„Az írások nagy része hadtörténeti vonatkozású, de találunk köztük jog, életmód, politika, vagy diplomácia-történeti tárgyúakat, művészettörténeti, régészeti és muzeológiai jellegűeket, de előfordulnak forrásközlések, tárgyleírások és elméleti jellegű dolgozatok is. Várépítések, boszorkányperek, emlékmű állítások, hadjáratok, hőstettek, emberi kapcsolatok, kiállítási tárgyak, meg nem valósult tervezetek elevenednek meg, hogy élő tárházát nyújtsák a történeti kutatások sokféleségének”, fogalmazott Szőts Zoltán.

04_HSZ0029-Enhanced-NR

Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettese Hermann Róbert munkássága és szakmai profizmusa mellett emberi erényeit is méltatta, megköszönve mindazon segítséget és támogatást, amelyet a hozzá fordulóknak nyújt. Dr. Szakály Sándor történész, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója hangsúlyozta: Hermann Róbert olyan tanár és kutató, aki a saját ismereteit és eredményeit szívesen osztja meg másokkal.

„Ez nemcsak azt jelenti, hogy egy-egy rádió vagy televízió műsorban elmondja a véleményét, vagy publikációkat ír, hanem ha egy egyetemi hallgató vagy kolléga hozzáfordul, készségesen segít. Ezért úgy gondolom, hogy a kötetet jegyzők, valamint a most megjelentek száma is azt mutatja, hogy olyan embert köszönthetünk, aki méltán megérdemli az ünneplést” – fogalmazott Szakály Sándor. Végezetül prof. dr. Hermann Róbert osztotta meg pályafutásának emlékezetes eseményeit a hallgatósággal, majd megköszönte a méltató szavakat, az együttműködést és mindazok támogatását, akik segítették munkájában.