Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia a technológiai fejlődés jegyében

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. szeptember 15. 10:47

„A robotok már köztünk járnak - autonóm rendszerek jelene és jövője a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást a Drónia Road Show konferencia keretében dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka Egerben, a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Gimnázium és Kollégiumban, szeptember 14-én.

„Megtisztelő, hogy ebben a városban tarthatom meg a Drónia Road Show nyitóelőadását, hiszen itt indult el katonai pályafutásom, ez az alma materem” – fogalmazott dr. Sticz László vezérőrnagy a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének Drón Tagozata és a Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ szervezésében megvalósuló országos rendezvénysorozat első állomásán.

Sticz vezérőrnagy, aki 2016 óta először a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnökeként, tavaly októbertől pedig a Magyar Honvédség Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnokaként személyesen is megélhette miként születik újjá a Magyar Honvédség, előadásában hangsúlyozta: rendkívül gyors technológiai fejlődésnek lehetünk tanúi az élet minden területén, a feltörekvő, úgynevezett diszruptív technológiák tömkelege pedig mindenre, így a hadviselésre is hatással van. A parancsnok kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program jelentette pozitív fordulópontra a Magyar Honvédség személyi állománya és haditechnikai eszközparkja tekintetében is.

„Jelenleg egy rendkívül jól megtervezett, a NATO-val egyeztetett haderőfejlesztési tervünk van, ami pár éven belül elvezet bennünket oda, hogy egy ütőképes, jól felszerelt, bárhol és bármikor bevethető haderővel rendelkezzünk” – hangsúlyozta.

07_HSZ9664

Konkrétumok terén dr. Sticz László vezérőrnagy kiemelte annak jelentőségét, hogy a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműveket – gondos tervezőmunka eredményeként – a Magyar Honvédség maga fejleszti ki, a Rheinmetallal közösen. Továbbá felhívta rá a figyelmet, hogy a harcjármű aktív védelmi rendszerének szenzorjai segítségével, emberi beavatkozás nélkül képes érzékelni és elhárítani a felé közeledő lövedéket. Hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy ipari tesztpályáival közvetlen a gyár mellett található a ZalaZONE Park, amely Európában egyedülálló módon teszi lehetővé a különféle technikai eszközök valós körülmények közötti tesztelését.

Ezután bemutatta – többek között – a hazai fejlesztésű ProTAR F4J pilóta nélküli célrepülőgépet, a robotkutyát, illetve a Rheinmetall Mission Master elnevezésű járművet is, amely egyaránt alkalmas felderítésre, tűztámogatásra és szállításra is. Előadását a katonák egyéni felszerelésének jelentőségével zárta, kiemelve, hogy a digitális katona rendszeren belül is kifejlesztés alatt áll az automatizált adat- és információáramlás. A rendezvény további előadásokkal, illetve dinamikus bemutatókkal folytatódott.