Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

113 gyertya égett

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. január 13. 11:51

A 71 évvel ezelőtt hősi halált halt honvédekre és munkaszolgálatos áldozatokra emlékeztek Hódmezővásárhelyen.

1595965535

A megemlékezés gyászmisével kezdődött

1943. január 12-én reggel megremegett az ég és a föld a Don partján. A magyar honvédek étlen és szomjan, lőszer és fegyver hiány ellenére, hóban és fagyban is a végsőkig hősiesen ellenálltak a sokszoros túlerővel szemben. A szovjet Vörös Hadsereg 1943. januári átfogó támadása következtében odaveszett a magyar 2. hadsereg jelentős része: a kétszázezres seregből 120 ezren, köztük 113 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza.

A megemlékezés a belvárosi katolikus templomban kezdődött, ahol gyászmisét celebrált Németh László esperes, plébános és Alácsi Ervin százados, római katolikus tábori lelkész; imát és beszédet mondott Demeter János tartalékos református tábori lelkész. A gyászszertartást követően a résztvevők közösen vonultak át a Hősök terére a második világháborús emlékműhöz, ahol többek között koszorút helyezett el Huszár Ferenc alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott parancsnokhelyettese is.

Végül az emlékezők meggyújtottak száztizenhárom, a vásárhelyi hősi halottak neveivel ellátott gyertyát, amelyeket az emlékműnél helyeztek el.

1595965535

Gyertyagyújtás a hősi halottak emlékére

Fotó: a szerző felvételei