Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

162 milliárd forinttal több jut jövőre a honvédelemre

Szöveg: honvedelem. |  2020. július 8. 21:54

A Magyar Honvédség a veszélyhelyzeti időszakban is biztos foglalkoztató maradt, és továbbra is várja a haza védelme iránt elhivatott, elkötelezett jelentkezőket – mondta el az M1 Ma este című műsorában Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 8-án.

1596082081

778 milliárd forint jut a 2021-es költségvetésből honvédelmi kiadásokra. Benkő Tibor a közszolgálati televízió stúdiójában szerda este elmondta: ez az összeg mintegy 162 milliárddal több a tavalyihoz képest, és összhangban van a hosszabb távú fejlesztési elgondolásokkal.

A jövő évi büdzsé három fő prioritását a családok támogatása, a gazdaság újraindítása és a biztonság jelenti, a Magyar Honvédség pedig mindháromban érintett. A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán a miniszter úgy fogalmazott: a haderő foglalkoztatást elősegítő programja keretében háromezer főnek kínálnak olyan lehetőséget, amelynek keretében katonai szolgálatot vállalhatnak, míg nem tudnak ismét elhelyezkedni a polgári életben. Mint a miniszter fogalmazott, a Magyar Honvédség a veszélyhelyzeti időszakban is biztos foglalkoztató maradt: a haderő egyetlen embert sem küldött el, hanem továbbra is várja a haza védelme iránt elhivatott, elkötelezett jelentkezőket. Akik el akarnak helyezkedni, érzik ezt, és ugyan vannak, akik később vissza akarnak térni eredeti munkájukhoz, még többen döntenek úgy, hogy szerződéses katonai szolgálatot vállalnak – hangsúlyozta.

Benkő Tibor a technikai eszközök beszerzésén túl szólt a katonákkal való törődés és a gondoskodás fontosságáról is: kiemelte a képzési, oktatási, család- és lakhatási támogatási lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően a katonák és családjaik 21. századi kihívásokat jelentő környezetben is biztonságban érezhetik magukat.

A miniszter műsorvezetői kérdésre válaszolva, az ellenzéki közleményekben említett, mintegy 3000 milliárd forint értékű honvédségi összközbeszerzés kapcsán elmondta: a jelenleg folyó haderőfejlesztési program több évtizedre szól, ugyanakkor a fenti összeget évekre lebontva látszik, hogy éves szinten 150-200 milliárd forintos beszerzési projektekről van szó. Mint mondta, az ellenzéki képviselők tisztában vannak vele, hogy az ezeket érintő részletek minősített adatok, így a vonatkozó megkeresésekre a tárca és a honvédség nem is válaszolhat nyilvánosan. Ugyanakkor mégsem éltek a konkrét részletekre vonatkozó kérdezés lehetőségével az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának július 1-jei zárt ülésén.