Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

170 év a magyar hadihajózás történelméből

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. május 17. 15:52

A Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klub Hadihajós Tagozata, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület által rendezett hajózástörténeti kiállítást nyitották meg május 15-én, kedden Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban. A 170. évforduló tiszteletére rendezett kiállítás a Magyar Honvédség legrégebbi szakcsapatának gazdag történelmi örökségét dolgozza fel.

1599187013
Csakúgy, mint a Magyar Honvédség, a folyami hadihajózás is idén ünnepli megalakulásának 170. évfordulóját. A szervezett folyami hadihajós szaktevékenység egészen 1848. július 25-ig vezethető vissza, amikor a korabeli hírlapi tudósítás azt írta: „A Mészáros Lázár hadigőzös elindíttatott, a Dunán le s fel cirkál, közben hatalmasokat lövöldöz az égbe."

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján – Pallos Emil színművész előadását követően – dr. Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. „Bár gazdag múlt áll mögöttünk, van egy jelenünk, amely nem kevésbé gazdag, és nem kevésbé alkalmas arra, hogy hagyományait tiszteljük, s jelenében gondoskodva ápoljuk, hogy a jövőre felkészülten tekinthessünk. Ez a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred jelenlegi működésében testet öltő valóság, hiszen ez az alakulat az elődök méltó utódja és hagyományainak folytatója" – mondta, hozzátéve: a tárlat nemcsak az elmúlt 170 évnek állít emléket, hanem az első világháború befejezésének centenáriumán, a fegyveres összeütközés lezárására és elesett hőseire is emlékeztet bennünket.

1599187013
A Caffe Galériában az érdeklődők kronologikus tablósor segítségével ismerhetik meg – az első világháború haditengerészeti eseményein belül – az osztrák-magyar haditengerészet eseményeit, annak teljes haderejét és tengerészeti stratégiáját.

A hajózástörténeti kiállításból nem maradhatnak ki a korszak főbb hadihajóinak makettjei sem, köztük a Zenta cirkáló és kísérőegysége; a modern gyorscirkálók közül a Novara és torpedójárműve; valamint a Szent István csatahajó és az azt legyőző olasz torpedónaszád modellje.

1599187013
A kiállítás második legnagyobb egysége a folyami hadihajózás történetét reprezentálja, tárgyi anyagok, egyenruházati tartozékok, hajómodellek és a csapattörténeti múzeum gyűjteményének apró nyomtatványain keresztül.

A rendezvényen – mások mellett – Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka is részt vett.

1599187013
A magyar folyami hadihajózás múltját és jelenét feldolgozó országjáró kiállítás május 19-ig tekinthető meg a Caffe Galériában, utána június 10-én Veszprémben, november 11-én pedig Erdőbényén lesz látható.

1599187014
Fotó: a szerző felvételei