Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

18,2 millió liter víz, 2 millió kilométer, 723 katona, 166 technikai eszköz

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. január 24. 7:24

Nagyjából a fenti impozáns számsorral lehetne összefoglalni a Vízforrás-2013 feladat mérlegét. A Magyar Honvédség 2014-ben is gondoskodik az egészséges ivóvízről azokon a településeken, ahol szükség van erre.

Tavaly év elejétől a Magyar Honvédség szállítja az ivóvizet azokra településekre, ahol a víz arzéntartalma túllépi az Európai Unió által megszabott határértéket. A Vízforrás-2013 feladatot a haderő az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) vezetésével, az alárendelt katonai szervezetek révén végezte és végzi, méghozzá négy fázisban. Ezek közül jelenleg a harmadiknál tartunk, amelyben az érintett katonai szervezetek rugalmasan reagálnak a Belügyminisztérium Koordinációs Iroda felé felterjesztett igényekre. A hangsúly e szakaszban is a kijelölt települések lakosságának egészséges ivóvízzel történő folyamatos ellátására helyeződik.

1595966121
Komoly segítség

Maga a Vízforrás-2013 művelet igen nagy léptékű: az MH ÖHP százhuszonhárom településen kezdte meg az egészséges víz biztosítását – ez mintegy 290 ezer ember ellátását jelentette. Tavaly január 1-je után, a belügyi tárca által megküldött igények alapján folyamatosan nőtt az érintett települések száma, illetve a kör különböző közintézményekkel, így szociális otthonokkal, iskolákkal, óvodákkal is bővült. A rendszer csúcsra járatásakor egy időben maximálisan 162 települést, mintegy 420 ezer főt és 75 közintézményt láttak el egészséges ivóvízzel a tizenegy bázislaktanyából kiinduló katonák. A feladat végrehajtásában összesen 723 katona és 166 különböző technikai eszköz – plusz 42 tartalék – vett részt. A katonai létszámból a katonai szervezetek heti váltásos rendben 248 főt biztosítottak a bázislaktanyákba, az igényeknek megfelelően e létszámból jelölték ki a napi vízellátási feladatokat végző állományt. 2013-ban negyvenöt önkéntes műveleti tartalékos katona segítette a feladatok végrehajtását.

Az ellátásért felelős katonai szervezetek az ellátandó települések polgármestereivel és jegyzőivel, illetve az MH Civl-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központból (MH CKELMK) kijelölt CIMIC csoportokkal együttműködve közösen tervezték meg a vízellátást, elsősorban a kiszállítás ütemezését és a vízkiosztó helyek kijelölését. Előbbi tekintetben vagy naponta, vagy két-három naponta osztottak zacskózott, illetve folyóvizet az állampolgároknak. E téren 2014-ben sincs változás. A számok e tekintetben is impozánsak: tavaly január 1. óta a katonák több mint 4,5 millió liter zacskózott-, illetve közel 13,7 millió liter folyóvizet osztottak ki. A naponkénti kiszállítás igény és település szerint, rugalmasan változott. Mindeközben a technikai eszközök több mint 2 millió kilométernyi utat tettek meg. A honvédség részére a vonatkozó kormányhatározat alapján 150 millió, majd a feladat folytatására újabb 700 millió forint költségvetési forrást biztosítottak a Vízforrás-2013 végrehajtására.

1595966121
2014-ben is folytatódik a munka

A munka az új év beköszöntével sem állt le: a pontosított lista alapján 2014. január 1-jétől 83 település, 45 közintézmény és 192 379 fő ellátását kell biztosítania a résztvevő katonai szervezeteknek. A Honvéd Vezérkar főnök feladatszabása alapján az MH ÖHP 2014. február 28-ig megtervezte és megszervezte a vízellátás feladatai végrehajtását, illetve a BM által megadott ellátási lista elemzése alapján tavasztól is felkészült ezek ellátására, az eddigi rugalmasság megőrzése mellett.

A lakosság pozitívan fogadta a katonák megjelenését, különös tekintettel a különböző vízvételező eszközök megtöltése, illetve pakolása során nyújtott segítséget. Az érintett települések polgármesteri hivatalai, polgármesterei szintén elégedettek az ellátással, és ennek minden fórumon hangot is adtak, illetve adnak. Külön kiemelték a katonai szervezetek rugalmasságát, pontosságát és megbízhatóságát, az együttműködés folytonosságát. A belügyi tárca illetékesei szintén pozitívan értékelték a katonák munkáját a koordinációs értekezleteken. Összességében elmondható: a kialakított rendszer jól vizsgázott.

1595966121
Teljes erőbedobással

Fotó: archív