Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2015-ben sikeres évet zárt a Honvéd Nyugdíjpénztár

Szöveg: Takács Vivien |  2016. május 12. 16:19

Küldöttközgyűlést tartott a Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár május 11-én, szerdán Budapesten, a HM Védelemgazdasági Hivatal tanácstermében.

1596013292

A küldöttközgyűlésen részt vett Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, aki bevezetőjében köszönetét fejezte ki a nyugdíjpénztár menedzsmentjének a sikeres működésért. „A Honvéd Nyugdíjpénztár 2015-ben kiváló teljesítményt produkált és minden bizonnyal ezt fogja tenni 2016-ban is" – mondta.

Az elmúlt év feladatait és eseményeit Fodor Lajos, a nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke ismertette a tagokkal. Elmondta: 2015-ben a Nyugdíjbiztosítási Dolgozók Nyugdíjpénztára beolvadt a Honvéd Nyugdíjpénztárba, ami ezzel megerősítette helyét a jelentős pénztárak között.

Az éves beszámolóból kiderült, a pénztár létszáma és a kezelt vagyon is jelentősen nőtt: a tagok megtakarítása egy év alatt 41 milliárdról 45,5 milliárd forint fölé emelkedett, ezzel együtt a létszám is közel 5 százalékkal növekedett, meghaladta a 40 ezer főt. Az elnök hangsúlyozta: munkájukat a tavalyi évben is nyugodt, kiegyensúlyozott, általános gazdasági környezet segítette. Hozzátette: a Honvéd Nyugdíjpénztár továbbra is az egyetlen közszolgálati pénztárként működik.

1596013292

A beszámolóban szó esett arról is, hogy a pénztár a megszokott, biztonságra törekvő, konzervatív befektetési stratégiáját követi, melyet a jelenlegi befektetési környezet is visszaigazolt, azaz valamennyi portfólió jelentősen az infláció feletti, vagyis pozitív reálhozamot biztosított. A 2015-ös hozamok – a külső pénzpiaci viszonyok folyamataihoz viszonyítandóan – kiemelkedőek. A pénztár a nagy és meghatározó pénztárak között – amelyek általában multinacionális hátterűek, valamint a pénztári szegmens mintegy 80 százalékát reprezentálják kezelt vagyonban és létszámban is – a növekedési portfólióban a legmagasabb hozamot érte el.

Elhangzott: 2015-ben lezárult a Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó visszamenőleg öt éves helyszíni ellenőrzése, amely megállapította, hogy a pénztár működése rendezett, eredményes, átlátható, rendszerszintű kockázatok nincsenek. Az MNB észrevételeit a pénztár végrehajtotta, az MNB pedig a pénztári intézkedéseket elfogadta. A vizsgálat megerősítette azt is, hogy a Honvéd Nyugdíjpénztár tőkehelyzete kiemelkedően stabil, pénzügyi működési feltételei tartósan megalapozottak.

1596013292

A pénztár – mint gazdálkodó szervezet – a küldöttközgyűlés által jóváhagyott pénzügyi tervben foglaltak szerint működik, takarékos gazdálkodás mellett 2015 is nyereséges volt a működése. Az ügyintézés ügyfélbarát, bajtársias légkörű, írásbeli panasz nem fordult elő.

A beszámolóból az is kiderült, hogy továbbra is nagyon népszerű a tagok által igényelhető szabad felhasználású és alacsony kamatozású tagi kölcsön.

Fodor Lajos a 2016-os főbb feladatokkal kapcsolatban elmondta: a nyugdíjpénztár rövidtávú céljai között szerepel, hogy növeljék a pénztár honlapjának színvonalát, tartalmát. Emellett továbbra is szeretnék stabilizálni az önkéntes pénztári taglétszámot is.

Az elnök összegzésként kifejtette: a Honvéd Nyugdíjpénztár – versenykörnyezetben bizonyítva – továbbra is alacsony költségen professzionális nyugdíjcélú vagyonkezelést biztosít tagjainak.

Fotó: Rácz Tünde