Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

80 éves lenne – közös emlékezés dr. Gyuricza Bélára

Szöveg: Oláh László önténkes műveleti tartalékos alezredes |  2019. március 25. 12:21

Dr. Gyuricza Béla vezérezredesre emlékeztek Pákozdon március 23-án.

1599200470
Családja és a tágabb értelemben vett „családja", vagyis a vezetésével létrehozott civil szervezet, az általa megálmodott Katonai Emlékpark képviselői, valamint a Székesfehérváron szolgáló katonák rótták le tiszteletüket az egykori országgyűlési képviselő, politikai államtitkár, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári Szervezete alapító és örökös elnöke emléke előtt. Gyuricza Béla rengeteget tett a hadsereg és a civil társadalom kapcsolatának kiépítése és erősítése érdekében.

1599200470
A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen elhelyezett emléktáblánál meghitt, baráti megemlékezés keretében dr. Karsai Béla, a HTBK elnöke és prof. dr. Horváth Pál dandártábornok emlékezett a családfőre, a katonára, a politikusra, a gondolataival és tetteivel irányt mutató nagyszerű vezetőre. Az emléktábla előtt felsorakozott családtagok, egykori pályatársak és a hivatását folytató mai katonatársai, a barátai és tisztelői együtt emlékeztek.

1599200470
Székesfehérváron folytatódott a megemlékezés, ahol a Béla úti temetőben lévő sírnál – Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök emlékező imádságával – rótták le tiszteletüket a jelenlévők. A családtagok mellett jelen voltak Borsits László és Fodor Lajos nyugállományú vezérezredesek, a Baráti Kör tisztségviselői és tagjai, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Székesfehérváron szolgáló katonák képviseletében Sándor Zsolt dandártábornok.

1599200471
Dr. Gyuricza Béla kiemelkedő katonai és politikusi életpályája, előremutató és napjainkig érvényes gondolatai, tettei méltó örökséget képeznek, melyre nemcsak a kerek évfordulókon, hanem a mindennapokban is emlékezünk.

1599200471
Fotók: Juhász Péter