Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Balatonban keresnek robbanószerkezeteket a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2012. szeptember 28. 7:36

Mintegy hatszázezer négyzetméternyi terület vizsgálnak át az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái a következő hetekben Balatonlellén. Az önkormányzat felkérésére a strandon és a partszakaszhoz tartozó vízterületen keresnek robbanótesteket október elsejétől a tűzszerészek.

Az alacsony vízállás és a megváltozott áramlási viszonyok miatt idén a korábbinál jóval több bejelentést kaptak a Balaton-parti településekről a tűzszerészek. A partok közeléből, de a mélyebb vizű területekről is kerültek elő második világháborús robbanószerkezetek az elmúlt hónapokban: például csak Balatonlelléről öt riasztás érkezett, s ezek közül kétszer éles robbanótestet találtak a strandolók a vízben.

„A probléma mielőbbi megoldása érdekében a balatonlellei polgármester megkereste az ezred parancsnokát és felkérte a tűzszerészeket, hogy a strand területén végezzenek mentesítést" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Major Tibor őrnagy. Az alakulat törzsfőnöke hozzátette: a polgármestertől érkező kérést az ezred vezetése továbbította az elöljáró MH Összhaderőnemi Parancsnokság illetékeseinek, majd a feladatot az MH ÖHP parancsnoka rendelte el.

1595942170

Az ezred tűzszerészei, búvárai és hadihajósai október elsején kezdik a munkát a balatonlellei strandon, ahol heti váltásban húsz-húsz katona végzi majd a munkát a kijelölt területen. A kaviccsal leszórt partot és a kijelölt bójákon belüli vízterületet vizsgálják át műszereikkel, az esetlegesen előkerülő robbanószerkezeteket pedig hatástalanítják és elszállítják a helyszínről – tájékoztatott Major őrnagy.

„Szerencsére a Balaton alacsony vízszintje kedvez a munkának. Mivel jóval kevesebb helyen kell majd búvárral dolgoznunk, így gyorsabban haladhatunk. Ugyancsak gyorsítja a munkát, hogy már a fürdőzők sem lesznek a parton" – mondta az alakulat törzsfőnöke.

Az előzetes felderítés szerint a két kilométer hosszú és háromszáz méter széles terület „nem túlságosan szennyezett", ám a hatszázezer négyzetméter átvizsgálása még így is több hétig tart majd a tűzszerészek számára. Ráadásul a munka időtartamát az is befolyásolja, hogy milyen lesz az időjárás, beköszönt-e a fagy.

1595942171

Fotó: Archív