Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton: az ENSZ BT-nek meg kell állapodnia Szíria ügyében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 28. 8:38

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azzal a kéréssel fordult szeptember 26-án, szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsához, hogy találjon megoldást a szíriai válságra.

„A kegyetlenkedések száma egyre csak nő, és közben a Biztonsági Tanács tehetetlen. Kérem, újra tegyenek egy kísérletet a megállapodásra, hogy vége legyen az erőszaknak Szíriában, és hogy elkerüljék, hogy ennek az erőszaknak hatása legyen a szomszédos országokra" – mondta Hillary Clinton a BT tagországainak külügyminiszteri tanácskozásán az ENSZ Közgyűlésének ülésszaka alkalmából.

Oroszország és Kína három ízben is megakadályozta, hogy a testület a nyugati hatalmak kezdeményezésére nyomást gyakoroljon Bassár el-Aszad szíriai elnökre.

Nabil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a BT az állandó tagok közötti nézeteltérések miatt nem tudja megvalósítani célját.

Erre válaszul Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elismételte hazája álláspontját, miszerint nem szabad beleavatkozni egyetlen ország belügyeibe sem. Lavrov a szíriai erőszak egy jelentős részéért azokat az országokat tette felelőssé, amelyek a szíriai fegyveres ellenzéket támogatják, és ezzel – szerinte – ösztönzik a harcok folytatódását. Ellentmondásosnak nevezte, hogy ugyanezek az országok követelik a szíriai kormánytól a feltétel nélküli megadást.

Még a külügyminiszteri tanácskozást megelőzően David Cameron brit miniszterelnök közgyűlésbeli felszólalásában kijelentette, hogy a szíriai gyermekek tömeges halála szégyenbe hozza az ENSZ-t.

A Szíriában dolgozó segélyszervezetek számára jobb feltételeket kell biztosítani ahhoz, hogy eljussanak a háború miatt szenvedő emberekhez – mondta Krisztalina Georgieva, az Európai Bizottság humanitárius segélyezésért felelős tagja, miután az ENSZ székhelyén találkozott civilszervezetek és azon országok képviselőivel, amelyek a legtöbb segélyt szállítják és a legtöbb segítséget nyújtják Szíriában. „A feltételek egyre rosszabbak, és a tél közeledtével egyre több lakos kerül veszélybe" – mondta. Azzal a felhívással fordult a szemben álló felekhez, hogy tartsák tiszteletben a háborús szabályokat és a nemzetközi törvényeket.

Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekben felelős főképviselője elmondta, hogy közvetve vagy közvetlenül 2,5 millió embert érint Szíriában a háború, és nekik mind szükségük van segítségre. Másfél millióan menekültek el otthonukból, közülük 300 ezren a szomszédos országokba. A segélyszervezeteknek sokkal több pénzre van szükségük a segítségnyújtáshoz, mit amennyi a rendelkezésükre áll – tette hozzá Amos.