Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „Barna halál” 3200 kalóriája

Szöveg: Szűcs László |  2015. április 20. 7:25

Hivatalos neve komplettírozott élelmiszercsomag, ám a katonák „Túlélőcsomag”-nak, a csomagoló műanyag zacskó színe után „Barna halál”-nak, vagy az amerikai megfelelője alapján „MRE-csomag”-nak hívják. Tömege maximum egy kilogramm, és a misszióban, a bázisokon kívüli feladatot teljesítő békefenntartók vagy idehaza, a gyakorlótereken többnapos kiképzést folytató bakák egynapi élelmiszer-ellátásáért „felelős”.

1595991632

Mit szólna Ön, kedves olvasó egy nem reprezentatív felméréshez? Az alábbi menüsor közül melyiket választaná: fokhagymaleves, marhalábszárpörkölt és húsgombóc tésztával; meggyleves, chilis bab darált marhahússal és currys csirke; vagy zöldségleves, rakott káposzta és birkaragu? Egyiket sem? Nézzük tovább, fel tudjuk még ajánlani a következő összeállításokat: céklaleves, sólet pácolt libahússal és zöldséges ligatoni; zellerleves, csirkemell pikáns barna rizzsel és paradicsomos bab; almaleves, pincepörkölt és zöldséges curry; vagy paradicsomleves, pulykahús tejszínes zöldborsóval és burgonyás csirkeragu.

Nos, ha igazából egyik variáció sem nyerte el a tetszését, és ön katona, akkor van egy rossz hírünk. A Magyar Honvédség tagjaként ugyanis előbb-utóbb biztos, hogy találkozni fog a fenti étel-összeállítások valamelyikével, e hét menüsor ugyanis a seregben rendszeresített élelmiszercsomagok legfontosabb alkotórésze.

1595991632

Ha 24 órát meghaladóan nem kap ellátmányt

De hogy pontosan mik is ezek az élelmiszercsomagok? Hivatalos nevük komplettírorott élelmiszercsomag, arra szolgálnak, hogy egy misszióban, a táboron kívül műveleti feladatot teljesítő magyar békefenntartó, illetve idehaza, a gyakorlótéren kiképzést folytató katona napi élelmiszer-ellátása biztosított legyen.

„Még mielőtt valaki félreérti, a misszióban szolgáló magyar katonák élelmiszer-ellátása nem ezekkel a csomagokkal történik. A békefenntartók számára alaphelyzetben a táborokban biztosítják a napi háromszori étkezést, az élelmiszer-egységcsomagok csak akkor kerülnek előtérbe, ha a katona a táboron kívül hajt végre feladatot, és élelmezése másként nem megoldható. Azaz ha 24 órát meghaladóan nem kap ellátmányt" − ismerteti a csomagok felhasználásának legfontosabb szabályát Mudra József alezredes, az MH Logisztikai Központ (MH LK) hadtápfőnökségének kiemelt főtisztje, aki az élelmezési szakterület vezetője.

1595991633

A főtiszttel Budapesten, az MH LK alárendelt alakulata, az MH Anyagellátó Raktárbázis Lehet úti raktárkomplexumában beszélgetünk. Pár tucatnyi raklapon pillanatnyilag itt tárolják a missziókban szolgáló magyar katonák hétnapos élelmiszercsomag-készletét − csaknem tízezer darab egységcsomagot. Egészen addig, amíg néhány héten belül el nem szállítják az egészet az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredhez. A kaposvári alakulat felel ugyanis a missziókban szolgálók mindennemű − azaz beleértve az élelmezési területet is − ellátásáért.

„A dobozok azért vannak most a fővárosban, mert az egész készletet néhány héttel ezelőtt frissítettük. Egy szegedi konzervgyár által frissen gyártott és szinte azonnal csomagolt egységcsomagokat kaptunk a nagytarcsai beszállítótól. Ezek szavatossági ideje legalább három év" − magyarázza az alezredes, akitől megtudjuk azt is, hogy a Magyar Honvédségben bevált eljárás szerint, ha a Kaposváron felhalmozott hétnapos készlet lejárati ideje egy év alá csökken, akkor az ott tárolt csomagokat már nem szállítják ki a missziókba, hanem „hazai felhasználás során", az alakulatok többnapos, kitelepüléssel járó kiképzési foglalkozásain vagy éppen belföldi gyakorlatokon „etetik meg" a katonákkal.

1595991633

NATO-szabvány szerint

„A komplettírozott élelmiszercsomagokat egy NATO-szabvány írja elő minden tagország számára. Eszerint ez a műveleti területen szolgáló katonák tartalék készlete. Az egy napra, vagyis háromszori étkezésre elegendő csomag tartalma minimum 3000-3200 kalória, vagyis egy felnőtt ember napi szükséglete" − mondja az alezredes, aki szerint a csomagok tartalma „nem veszi fel a versenyt egy tábori konyha által biztosított ellátással, pláne nem egy civil étterem menüjével", de arra bőségesen elegendő, hogy a katona napi élelemszükségletét változatosan biztosítsa.

A Magyar Honvédségben összesen hétfajta csomagot rendszeresítettek, ezeket 1-től 7-ig számozták be. Egészen pontosan van még egy nyolcadik féle is, ez az úgynevezett „egyéni zárolt" csomag, amelynek kiosztása csak rendkívüli helyzetben engedélyezett − meséli az élelmezési szakterület vezetője, aki szerint sok katona kevesli a hétféle csomagot, hiszen − ahogy mondják − az amerikai hadseregben legalább harmincféle úgynevezett MRE-csomag létezik a harcoló vagy békemissziós szolgálatot ellátó bakák műveleti étkeztetésére.

1595991633

„Egy dolgot azonban elfelejtenek azok, akik »leszólják« a magyar csomagokat. Amíg az amerikai MRE beltartalmának többsége por alapú, az Európai Unióban nem is engedélyezett vagy legalábbis nem ajánlott élelmiszer, addig a magyar csomagokban természetes alapanyagokból készült konzervek és levesporok találhatók, néhány kiegészítővel, például hideg konzervekkel, lapkakenyérrel, fűszerekkel, cukorral, édességgel, italporral, aszalt gyümölcsökkel, rágóval, szalvétával, egyéni melegítőeszközzel és gyufával" − mondja Mudra József, aki a kedvünkért fel is nyit egy barna színű, strapabíró nejlontasakba csomagolt készletet.

„Csirkemell, pikáns barna rizzsel – tépőzár fémdoboz"

A hétnapos készlet ötödik napjának menüjét terítjük ki magunk elé az asztalra. Mennyiségre is jelentős a tasak tartalma. A csomagban a legnagyobb helyet egy készételkonzerv foglalja el − pontosan ugyanolyan, amilyet bármelyik élelmiszerboltban megkaphat az ember. A különbség mindössze annyi, hogy ezen nincsen címke, tartalmáról a nejlontasakba csomagolt A/4-es papírra nyomtatott listáról szerezhetünk tudomást.

1595991633

„Csirkemell, pikáns barna rizzsel  − tépőzár fémdoboz" − olvasható a listán, ami azt jelenti, hogy a doboz kinyitásához nem szükséges speciális eszköz, egy, a tetőhöz rögzített fémkarika segítségével bárki könnyen kibonthatja, és az étel máris fogyasztható.

Egy különleges tasakon azonnal megakad a szemünk, „Hot Pack  − önmelegítő étel − paradicsomos bab"  − olvassuk a feliratot, s értetlenségünket látva Mudra József már magyarázza is: van úgy, hogy a műveleti feladat végrehajtása során nem lehet tüzet gyújtani (márpedig a csomagban megtalálható „normál, melegítős" készételkonzerv, illetve a por alapú leves elkészítéséhez használható egyéni melegítő fémlap pirotablettával, azaz nyílt tűzzel működik); ekkor jön jól az önmelegítő tasak, amely mind a hétféle csomagban megtalálható, működésének pontos leírásával együtt. „Vagyis úgy is lehet értelmezni, hogy egy-egy ilyen csomag kétszeri meleg és egyszeri hideg étkezést biztosít a katona számára" − teszi hozzá az alezredes.

S, hogy milyen finomságok találhatók még a katonák által előszeretettel „Túlélőcsomag"-nak vagy a csomagolóanyag színe alapján „Barna halál"-nak hívott élelmiszer-egységcsomag másik hat változatában? Ha most újra elolvassa írásunk első bekezdését, akkor pontosan megtudja… Mudra József szerint, „nem egy Michelin-csillagos étterem menüsora, de aki megeszi, az biztos nem hal éhen". Hozzáteszi: a beltartalmat úgy alakították ki, hogy az − figyelembe véve a magyar konzervgyártás lehetőségeit − változatos legyen. Persze nem tudtak mindenkire gondolni, akik például vegetáriánusok vagy éppen vallási meggyőződésük miatt nem ehetnek meg bizonyos ételeket, azok bizony „hoppon maradhatnak", ha egy-egy ilyen csomag kerül a kezükbe.

1595991634

Tizenhárom éve rendszerben

„Feltétlenül hangsúlyozni kell, hogy ezek a csomagok a műveleti területen, a bázisokon kívül feladatot teljesítők ellátására hivatottak. Akiknek speciális igényeik vannak, azok a táborokban kaphatják meg ezeket a hús nélküli vagy éppen a vallások által előírt ételeket" − mondja az alezredes, akitől az élelmiszercsomag múltjáról is kapunk információkat. Mint elárulja, a „Barna halál"-t 2002-ben vezették be a Magyar Honvédségben. Először Szolnokon, az MH 34. Bercsényi László (akkor még) Felderítő Zászlóalj katonái találkozhattak az egységcsomaggal, az általuk elvégzett csapatpróba tapasztalatait pedig figyelembe vették a készletek végső összeállításánál. A missziókba először 2003-ban szállítottak a „Túlélőcsomag"-ból, ám tartalmukra, illetve az ételek minőségére az elmúlt 13 évben még nem érkezett panasz.

Az MH Logisztikai Központ élelmezési szakterületért felelős vezetője beszélgetésünk végén elárulja még azt is, hogy hasonló, a saját országuk gyártásra és a hazai konyha jellegzetességeire épülő élelmiszercsomagot használnak a műveleti területeken a francia és az olasz katonák is. Afganisztánban Irakban és Koszovóban is előfordult már olyan eset, hogy a nemzetek békefenntartói elcserélték egymás között a saját ellátmányukat a magyarokéval, egy kicsit változatossá téve étkezésüket. Ők is csak dicsérni tudták a „Barna halál"  tartalmát…

1595991634

Fotó: Dévényi Veronika

Címkéklogisztika