Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lukasenka sem fogadta el Moszkva meghívását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 20. 8:11

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte április 18-án szombaton, hogy nem fog részt venni a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartandó május 9-i moszkvai díszszemlén. Az oroszbarát szakadárok uralta ukrajnai Donyeck megyéből ugyanakkor 50 veterán kapott meghívást az eseményre.

Lukasenka az orosz TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy május 7-én és 8-án részt vesz Moszkvában a második világháború lezárásáról megemlékező eseményeken, de 9-én – amely Oroszországban a fasizmus elleni győzelem napja – Moszkva helyett Minszkben tekint meg katonai díszszemlét.

A korábban Moszkva első számú szövetségesének számító, de az utóbbi időben egyes orosz lépéseket nyíltan bíráló Lukasenka egyúttal azonban elítélte azokat a politikusokat, akik az ukrán válság miatt nem mennek el a díszszemlére. Megjegyezte: „ez inkorrekt lépés a szovjet emberekkel és azokkal a kelet-európai népekkel szemben, amelyeket akkor felszabadítottunk".

Mihail Monszejev, az orosz parlament alsóházának egy tagja ugyanakkor arról számolt be szombaton, hogy az orosz kormány meghívta a május 9-i moszkvai díszszemlére az oroszbarát szakadárok uralta ukrajnai Donyeck megye veteránjait. A szakadárok közlése szerint mintegy 50 veterán vehet majd rész az eseményen.

A díszszemlén való részvételét eddig 25 ország jelezte, köztük Kína, Észak-Korea és India. Az ünnepségre Európából csupán Milos Zeman cseh elnök, Tomislav Nikolic szerb államfő, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök utazik Oroszországba.

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár lemondták részvételüket, Merkel azonban egy nappal később Moszkvába látogat, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.