Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonságért folyamatosan dolgozni kell

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. október 5. 11:33

Az igazi közösségi erőt a vörösiszap-katasztrófa tekintetében az mutatja meg, hogy újjá tudtuk építeni az elöntött településeket, és erre az emberi felelősségre, lelki igényességre, összefogásra a mostani helyzetben is szükség van – fogalmazott dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 5-én, Budapesten, a tragédia ötödik évfordulójára rendezett emlékkonferencián.

1596001843

A vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulójára rendezett emlékkonferenciát hétfőn, Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia. A köztestület Természettudományi Kutatóközpontjában tartott rendezvényt dr. Lovász László, az MTA elnöke nyitotta meg, majd dr. Bakondi György mondott beszédet. A miniszterelnöki főtanácsadó a magyar történelem egyik sötét órájaként jellemezte a 2010-es eseményeket, és rámutatott: a kormány azonnal intézkedett, és az eljáró szervek is nagyon gyorsan megkezdték a mentést. Köszönetet mondott a hősöknek, akik belegázoltak a vörösiszapba, és kimentették onnan a rászorulókat, illetve az eljáró állami és civil szervezeteknek.

1596001844

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség szerepvállalásáról elmondta: a vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárításán dolgozó katonák váratlan és nagyon komoly munkát végeztek, akárcsak mindenki, aki részt vett a mentésben. Mint mondta, az öt évvel ezelőtti események arra is ráirányították a figyelmet, hogy bármikor adódhatnak váratlan helyzetek, a biztonságért pedig folyamatosan dolgozni kell: olyan szervezeti rendszerre, tudásra, összefogási képesség kialakítására kell törekedni békeidőszakban, hogy amikor a baj bekövetkezik, hatékonyan fel is tudjunk lépni vele szemben. Ehhez a megfelelő jogi kereteket is mindig meg kell találni. Simicskó István úgy fogalmazott: a fő iránytű mindig a magyar emberek biztonságának garantálása, legyen szó bármilyen veszélyről. A tárcavezető az elmúlt öt évben felhalmozódott tapasztalatok összegzésének fontosságát is kiemelte, és ugyanígy kitért a felkészítés fontosságára is.

1596001844

A katonák által elvégzett szolgálat kapcsán a miniszter felidézte: tágabb értelemben véve védelmi jellegű feladatokról volt szó, de nem elsősorban a katonai alkalmazási vonatkozásokban. A társszervezetekkel együttműködésben a honvédség erőire hárult a mentési munkálatok megszervezése, számos logisztikai feladat, illetve olyan teendők is, mint például a súlyos sérültek elszállítása a Honvédkórházba, a hídépítés, a mobil mentesítőlabor felállítása, valamint a veszélyes anyaggal szennyezett gépjárművek lemosása. E feladatok végrehajtása során a katonák mindvégig törvényesen, szakszerűen, emberségesen jártak el, és felkészültségről, a legmagasabb szintű hivatástudatról, illetve bajtársiasságról tettek tanúbizonyságot. Ugyanolyan derekasan helytálltak, mint ahogy ma is teszik azt a határon, ahol szintén éjjel-nappal szolgálják és védik a hazát a rendőrökkel közösen – mutatott rá Simicskó István. Hozzátette: az igazi közösségi erőt a vörösiszap-katasztrófa tekintetében az mutatja meg, hogy újjá tudtuk építeni az elöntött településeket. Erre az emberi felelősségre, lelki igényességre, összefogásra a mostani válsághelyzetben is szükség van.

1596001844

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szintén az illetékes szervek azonnali fellépését emelte ki, és mint mondta, a hétköznapokban is szükség lenne arra az összefogásra, amely akkor jellemezte az országot. Rámutatott, hogy a katasztrófa – az akkori árvizekkel együtt – hatással volt a jogi szabályozásra is. Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója szintén méltatta a mentési munkálatokban részt vevők példás helytállását.

A program ezután szakmai előadásokkal folytatódott.

1596001844


Fotó: Galovtsik Gábor