Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európa katona-újságírói Berlinben találkoztak

Szöveg: Zsalakó István |  2015. október 5. 11:10

Berlinben tartotta soros éves kongresszusát az Európai Katonai Sajtószövetség (EMPA). A szervezet, amelynek hazánk több katona-újságírója is tagja, a négyéves ciklus lezárultával új elnökséget is választott. A rendezvényre a német újraegyesítés 25. évfordulóján került sor.

1596001842

Az EMPA kongresszusai mindig is lehetőséget teremtettek arra, hogy az immár 21 tagországot tömörítő szövetség katona-újságírói megismerjék a fogadó nemzet hadseregét, a védelempolitika helyi kérdéseit. A kongresszuson részt vevőket ezúttal a Bundeswehr különböző szervezeti elemei tájékoztatták a német haderő előtt álló aktuális feladatokról. Többek között képet kaphattak a német légtér- és rakétavédelemről, a Bundeswehr biztonságpolitikai szerepvállalásáról, a területvédelmi erők tevékenységéről, a tartalékos rendszer működéséről, a civil−katonai együttműködés helyi eredményeiről.
Az EMPA tagjai betekintést nyerhettek a Bundeswehr központi szerkesztőségének munkájába, megismerhették felszereltségét, a kommunikációban betöltött szerepét is.

A kongresszusra érkezett katona-újságírók megtekinthették a hidegháború emlékhelyeit, a berlini fal megmaradt részleteit és a látogatóközpontot, ahol fotók, filmek és dokumentumok őrzik a kettészakított ország és fővárosa életének emlékeit – a sorsukat megpecsételő potsdami konferenciától az újraegyesítés örömmámoráig. Az időbeli egybeesés eredményeként pedig az újraegyesítés jubileumi ünnepségeit is megtekinthették a katonai zsurnaliszták.

1596001842

Az EMPA legfontosabb feladata a kongresszusokon mégis a szervezet elvégzett munkájának értékelése, a soron következő feladatok áttekintése.
A négy éve választott, s most leköszönő elnökség munkáját Līga Lakuča elnök, a Lett Köztársaság Tēvijas Sargs című katonai magazinjának főszerkesztője értékelte.
Miután a kongresszus elfogadta a leköszönő elnökség beszámolóját, megválasztotta az új tisztségviselőket. Elnökké Wolfgang Peischel dandártábornokot, az ÖMZ című osztrák katonai lap főszerkesztőjét választották. Első helyettese Regula Ferrari, a svájci ASMZ biztonságpolitikai lap igazgatója, második helyettese pedig Mikko Illko, a finn védelmi erők lapjának főszerkesztője lett. A kongresszuson kincstárnokká a svájci Andreas Hesst, a svájci nyomtatott média logisztikai főnökét, szakújságírót, míg főtitkárrá az osztrák Karl-Heinz Leitner ezredest, az ÖMZ internetes szerkesztőcsoportjának munkatársát választották.

A kongresszuson átadták a tagszervezetek körében meghirdetett „Az év fotója" és „Az év legjobb újságcikke" pályázatok díjait.
Amint arról gyorshírben már beszámoltunk, Feith László, a Magyar Honvéd magazin főszerkesztő-helyettese − a lap 2014. decemberi számában megjelent Karácsonyi fegyverszünet. Élni és élni hagyni című írásának angol nyelvre fordított változatával − Christmas Truce. Live and let live címmel − nyerte el az „Év legjobb újságcikke"-díjat. Az EMPA által meghirdetett pályázatra a szövetség 20 tagországából érkeztek pályaművek.
További örvendetes hír, hogy a Magyar Honvéd pedig „Az év magazinja" vándordíjat nyerte el. Az elismeréseket dr. Bozsonyi Károly, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője vette át.
Elhangzott: a következő évi kongresszust Norvégia rendezi, a 2017. évi kongresszus házigazdája pedig Magyarország lesz.

1596001843

A magyar küldöttség önálló felterjesztéssel is élt. Az online média díjak alapítására tett javaslatát a kongresszus pozitívan fogadta.


(Videotudósítás, a leköszönő és a megválasztott elnök interjújával hamarosan.)


Fotó: Katonai Filmstúdió