Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A csendes-óceáni hadműveletekkel folytatódik a „Hadtörténelmi Délutánok”

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 15. 14:52

Ismét második világháborús témával várja az érdeklődőket a már jól ismert „Hadtörténelmi Délutánok” elnevezésű programsorozat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, október 25-én, szombaton 13 óra 30 perckor. Ezúttal Antal Gábor tart előadást „Tengeri hadműveletek a Salamon-szigetek térségében, 1942. augusztus-december” címmel.

A Salamon-szigetek térségében több fázisban, a szárazföldön, a levegőben és a tengeren megvívott harcok döntő változást hoztak a második világháború menetében: itt indult meg az a szövetséges offenzíva, amit a japán hadvezetés már nem tudott megállítani, és ami végül elvezetett Japán kapitulációjához.
Megközelítőleg harmincezer japán katona vesztette életét a hadjárat során. Japán elveszítette irányítását a Salamon-szigetek felett és ezzel azt a képességét is, hogy feltartóztassa a szövetségesek hajóit. A legérzékenyebb veszteség azonban az volt, hogy az amúgy is kisszámú japán szárazföldi, légi és tengeri egységek jelentős része felemésztődött a guadalcanali hadjárat alatt. A haditechnikai és a jól kiképzett, veterán egységeket érintő veszteségek pótolhatatlanok voltak.

Az előadást az ehhez kapcsolódó szokásos vitafórum követi. Az ingyenes rendezvényre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!