Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A déli harangszó arra emlékeztet, hogy bármire képesek vagyunk

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. július 22. 17:09

„A déli harangszó arra emlékeztet minket, magyarokat, hogy bármire képesek vagyunk” – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a nándorfehérvári diadal emléknapja alkalmából rendezett kormányzati emlékünnepségen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban július 22-én, kedden.

1595975803

A déli harangszóval kezdődött a nándorfehérvári győzelem ötszázötvennyolcadik évfordulója alkalmából rendezett emlékműsor. Ünnepi beszédében Rétvári Bence kiemelte: „Délben az egész világon mindenütt megkondul a harang, ami nekünk ez azt is jelenti, hogy mi, magyarok akkor is győzelmet tudtunk aratni, amikor senki sem gondolta, hogy erre a magyar hadak ott, Nándorfehérvárnál, több, mint fél évezreddel ezelőtt képesek lesznek."

Az államtitkár arra is rámutatott, a magyar csapatok mellett számos ország katonái, köztük szerbek, németek és olaszok harcoltak együtt, nemcsak a magyar, hanem az egész európai közösség érdekeiért, s mindezek összetartó erejéért a kereszténységért. Ez a diadal jelzi, hogy egy szuverén, egységes Magyarország, amely ki tud állni az érdekeiért, olyan erőssé válik, hogy óriási hadakat is meg tud állítani – hangsúlyozta Rétvári Bence.

1595975804

A magyarság a szuverenitás, „a saját útján járás" révén történelmet tudott írni, képes volt megállítani vagy megfordítani a történelem folyamatait.

A nándorfehérvári diadalt a magyar hadtörténelem egyik legjelentősebb győzelemként tartja számon, amely hosszú időre megállította az oszmánok további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozásait.

Az ünnepi emlékműsort – amelyen közel százötven középiskolás diák is részt vett – rendhagyó történelemóra követte. A fiatalok a Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület jóvoltából megismerhették a Hunyadi János korabeli katonaság felépítését és fegyverzetét, az érdeklődők meg is foghatták a felszerelési tárgyakat és felpróbálhatták a sisakokat.

1595975804

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Múzeumpedagógiai és Kiállítási Osztályának munkatársai Hunyadi János pályafutásáról, illetve korabeli Magyarország történelméről tartottak előadást.

1595975804

Fotó: Tóth László