Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dicsőségre is emlékezni kell

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. szeptember 20. 9:25

„A vesztes háborúnak is vannak hősei. Az első világháború magyar katonái a végsőkig kitartottak, megtették a kötelességüket. Nem az ő helytállásukon múlt a győzelem, a háború kérlelhetetlen törvényei miatt következett be a vereség” − mondta dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője az első világháború századik évfordulója alkalmából, a hősök tiszteletére rendezett megemlékezésen Kapuváron, szeptember 14-én.

1595979311

Kapuváron a háborús megemlékezés keretében átadták a Fő teret díszítő, megújult első világháborús emlékművet is. Ünnepi beszédében Töll László rámutatott: kevés olyan hősies helytállást jegyzett fel a magyar hadtörténelem, amely az első világháború magyar frontharcosainak tetteihez fogható lenne. Nem véletlen, hogy a Monarchia népei közül a magyarok kapták a legtöbb kitüntetést. „A magyar katona a végsőkig teljesítette kötelességét, és amikor az emlékmű előtt fejet hajtanak, akkor ne csupán a gyászra emlékezzenek. Legyenek büszkék ezekre a katonákra, és az általuk kivívott dicsőséget is elevenítsék fel! A magyar katonanép, mindig voltak olyan férfiak, akik készen álltak rá, hogy megmentsék a hazát, és ez adhat nekünk a jövőben is erőt!" − mondta az ezredes.

1595979312

„A 21. században hajlamosak vagyunk mintegy vitrin mögül tekinteni az elmúlt századokra. Számunkra a béke az élet szerves része. A mindennapok rohanásában elfelejtjük, hogy nem is olyan rég ez még sokaknak pusztán vágyálom volt, és beszélnünk kell arról is, hogy a kevésbé szerencsés nemzetek számára még most is az" − emlékeztetett beszédében Gyopáros Alpár, Kapuvár országgyűlési képviselője, aki azt is hangsúlyozta, az első világháború gyökerestől forgatta fel az akkori világot, utána már semmi sem volt olyan, mint azelőtt. A milliónyi halálos áldozaton túl borzasztó társadalmi és politikai következményekkel is járt, ekkor szökkentek szárba azok a totalitárius ideológiák is, amelyek további évtizedekre vérbe, sötétségbe borították Európát és benne hazánkat is

A rendezvény során koszorút helyeztek el a megújult emlékmű előtt, majd történészek előadásai elevenítették fel az első világháború eseményeit és a kapuvári áldozatok emlékét.

1595979312

Fotók: a szerző felvételei