Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A doberdói csatában elhunyt magyar katonák emléke előtt tisztelgett dr. Simicskó István

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 27. 16:48

Az isonzói front, a doberdói csata és az itt zajló ütközetek örökre beírták a nevüket a magyar történelembe – jelentette ki dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 27-én, csütörtökön az olaszországi Doberdón, az első világháborúban elhunyt katonák emléke előtt tisztelegve.

A tárcavezető a hadszíntérnek emléket állító, a Monte San Michelén (Szent Mihály-hegyen) álló emlékműnél és az ott található múzeumnál mondott emlékező beszédében úgy fogalmazott: kettős minőségben van most jelen, hiszen egyik dédnagyapja is ezen a fronton harcolt.
Kiemelte: számára az a legfontosabb, milyen tanulságot szűrünk le a történelemből. Szavai szerint ugyanis a huszadik század két világháborúja arra figyelmeztet, hogy ilyen soha többé nem ismétlődhet meg. „Ezt a korszakot le kell zárnunk" – tette hozzá.

1596022233

A magyarok és az olaszok között soha nem volt vita, háború, területi vagy nemzeti villongás – hangsúlyozta, majd hozzátette: a történelem vihara mégis úgy hozta, hogy a két bátor nép egymásra kényszerült fegyvert fogni.
Kijelentette: Magyarország és Olaszország jelenleg egy katonai szövetség tagja, a megemlékezés pedig ékes bizonyítéka annak, hogy a két nemzet között most eredményes és sikeres együttműködés van.

A miniszter beszédében továbbá jelezte, hogy 2018-ig folyamatosak lesznek a megemlékezések, minden emlékhelyet, hadisírt rendbe hozat a tárca, hogy ily módon is kifejezze tiszteletét az elesett katonák iránt.
„Minden közösséget minősít az, hogyan viszonyul a halottaihoz" – mondta Simicskó István.

1596022233

Az olasz kormányt képviselő Massimo Panizzi tábornok megköszönte Magyarországnak a baráti hozzáállást, és hangsúlyozta: az emlékezés kötelesség, hiszen egy jobb jövő érdekében hoztak áldozatot az itt elhunyt katonák.
„Az emlékeket át kell adni a fiataloknak, hiszen a jövő az övék" – emelte ki.

A megemlékezés végén, a védett történeti értékűnek számító kegyeleti helyszínen, a doberdói harcok befejezésének 100. évfordulója alkalmából dr. Simicskó István és olasz partnere egy kétnyelvű emléktáblát is felavatott, az ott elesett olasz és magyar katonák közös emlékére.
Ezt megelőzően a miniszter koszorút helyezett el a 2009-ben felszentelt, Visintiniben álló Magyar Kápolnánál és az egykoron Kratochvil Károly ezredes vezette 4. nagyváradi magyar királyi honvéd gyalogezred emlékgúlájánál.

1596022233

Dr. Simicskó István pénteken több szlovéniai helyszínt is meglátogat. A kromberki várnál Szlovénia képviselőivel együtt emlékezik meg az első világháborúban szlovén területen hősi halált halt magyar katonákról. Ezen a helyszínen terveznek a jövőben felállítani egy közös központi szlovén-magyar első világháborús emlékművet. Az emlékmű megépítése már a szeptemberi, pozsonyi európai uniós védelmi miniszteri találkozónak is témája volt dr. Simicskó István és Andreja Katić szlovén védelmi miniszter között.

Az első világháború alatt 1915. június 23-án kezdődtek meg a harcok a Doberdó-fennsíkon az Isonzó folyó menti küzdelmek részeként. A 850 ezres, jelentős túlerőben lévő olasz hadsereg az Adriai-tengerbe ömlő Isonzó folyó völgyében akart bejutni a Monarchia hátországába. Az osztrák-magyar hadsereg azonban jelentős védműveket épített ki a mély sodrású Isonzót szegélyező meredek hegyekben. A véres isonzói csaták során az olaszok két év alatt tizenegy alkalommal kísérelték meg az átkelést a folyón és a front áttörését, ám sorra kudarcot vallottak.
A doberdói csaták iszonyú véráldozatot követeltek, a frontvonal minden méterére tizenhárom elesett vagy sebesült olasz és nyolc osztrák-magyar katona jutott. Az ott hősi halált halt magyar katonák pontos száma máig sem ismert, történészek szerint az első világháború végének centenáriumára, 2018-ra készülhet el a magyar katonai veszteséget tartalmazó adatbázis. A jelenlegi becslések 500-600 ezerre teszik az első világháború magyar hősi halottainak számát, és mintegy felük az olasz frontokon esett el.

Fotó: Soós Péter százados (HM HIM)