Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A feltámadás zálogát hozta el számunkra”

Szöveg: Szűcs László |  2017. április 13. 9:15

Az elkövetkező néhány nap nagyon sok jelképpel bír. Ezeken szeretnénk most elgondolkodni – mondta Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban április 12-én, szerdán megrendezett nagyheti áhítaton megjelenteket köszöntve.

1596030362

A Honvédelmi Minisztérium Katolikus és Protestáns Tábori Püspökségei által szervezett áhítaton elmondott imádságában Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök úgy fogalmazott: a keresztény civilizáció talán a legválságosabb időszakát éli napjainkban. „Uram, a nagyhét eseményeinek szinte vibráló, feszültséggel teli perceiben tehozzád ragaszkodó gyermekeidként mi is becsatlakozunk a téged dicsőítők seregébe. Arra kérünk mostani csendességünkben, hogy (…) legyen számunkra igazi örömünneppé ez a mostani alkalom" – mondta Jákob János.

1596030362

Az imádságot követően Berta Tibor ezredes idézte János evangéliumából az utolsó vacsora történetét, majd Bíró László katolikus tábori püspök elmélkedett az elhangzottakról. Elmondta: az utolsó vacsora – amikor a „szeretet ütközik az emberi ellenkezéssel" – „mélységesen mély ünnep és nagy titok".

Hozzátette: húsvétkor Isten és ember találkozásáról, a jövőről van szó. „Legyen szép ez a három nap, mindenestül" – fogalmazott Bíró László.

1596030362

Záró áldásában Jákob János dandártábornok hangsúlyozta: nagyon nehéz néhány percben összefoglalni a nagyhét rendkívül sokszínű eseményeit. „Meg kell értenünk ennek az ünnepkörnek az igazi hármas lényegét. Önvizsgálatra jutottunk, bűnbánattal megálltunk Isten előtt. Az ő fiának a kiontott vére megváltott bennünket, új életet adott a bűnbocsánat mellé és a feltámadás zálogát hozta el számunkra. Ez ennek az ünnepkörnek a legnagyobb üzenete" – mondta.

Az eseményen a Légierő Zenekar − Veszprém kamarazenekara működött közre.

1596030363

Fotó: a szerző felvételei