Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A franciák menekülnek

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 11. 18:47

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Elzászban visszaverték a francia támadásokat" – írja a Pesti Napló. „Altkirchtől nyugatra és délnyugatra a franciák jelentékenyebb erőkkel megújitották támadásaikat, de sikertelenül. Nagy veszteségeket szenvedtek."

„Háború az oroszok ellen" címmel jelenik meg egy cikk a Népszavában. Olvashatjuk, hogy a „Mazuri-tavaktól keletre csak a tüzérség harcol. Északi Lengyelországban, a Visztula jobbpartján ott előnyomuló hadoszlopaink egyike rohammal bevette Przasnys helységet; hatszáz oroszt fogtunk el és néhány géppuskát zsákmányoltunk. A Visztulától balra folytatjuk a támadást. Déli Lengyelországban az oroszok támadásait visszavertük."

„A németek az észak-lengyelországi hadművelettel tovább fejlődnek, miközben kárpáti csapataink győzelmes ütközetek közben föltartóztathatatlanul nyomulnak előre" – számol be a Pesti Hírlap.

A Népszava beszámol egy angol−német ütközetről is az Atlanti-óceánon. „Nagy angol hajóraj megtámadott öt német cirkálót." Három cirkáló elsüllyedt, kettő megmenekült. „Veszteségeink sulyosak. Az elsülyedt hajók legénységéből számosat megmentettek."


(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595984413
Címkéklapszemle