Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A gyerekei mit szólnak, hogy sokat van távol?”

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. november 27. 9:24

„Maguk katonák vagy honvédek? Hány katona van Magyarországon? Vannak lövöldözős missziók is? A lány katonákra is ugyanaz vonatkozik? A gyerekei mit szólnak, hogy sokat van távol?”- Ilyen és hasonló kérdéseket szegeztek a letenyei általános iskolások a határvédelmi feladatokba bevont katonáknak, akik azért érkeztek hozzájuk, hogy röviden bemutassák a Magyar Honvédséget, a katonák mindennapjait, külön hangsúlyt fektetve a jelenlegi eseményekre.

Pusztai Ferencné, a letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola igazgatónője fordult a Zala, Somogy, Baranya megyében határvédelmi feladatot ellátó katonák parancsnokához, hogy látogassanak el az iskolába és meséljenek a gyerekeknek a Magyar Honvédségről, mivel a fiatalok érdeklődését nagyon felkeltette, hogy a migráció okozta válsághelyzetnek köszönhetően az utóbbi hónapokban nagyon sok egyenruhást láttak mind a városukban mind pedig a médiában.

1596004586

A határmentén szolgálók nevében Inoka Zoltán törzszászlós interaktív előadásában vitatta meg a 7-8. évfolyamos gyerekekkel, hogy miért jó katonának lenni, mit csinálnak a katonák a határon. Képekkel illusztrálva mutatta be az elmúlt időszak feladatait, úgy, mint az Ideiglenes Biztonsági Határzár építését, a migránsok kísérését, a rendőrökkel közös járőrtevékenységet, valamint a civil-katonai kapcsolatokat.

A letenyei gyerekek eddig nemigen találkoztak a Magyar Honvédség intézményével, hiszen Zala megyében nincs katonai alakulat. „Megvédik a várost", „meggátolják, hogy a migránsok bejöjjenek", „a terrorveszély miatt vannak itt"– válaszolták arra a kérdésre, hogy vajon „Miért szolgálnak katonák Letenye környékén?"

1596004586

A diákok szerint azért jó katonának lenni, mert „segíthetnek", „védhetik a hazát" és „csapatban dolgozhatnak".
Inoka Zoltán törzszászlós előadásában kitért rá, hogy hogyan lesz valakiből katona, mit kell tenni azért, hogy valaki erre a pályára léphessen. A vezénylő zászlós nemcsak a határmentén szolgáló kontingensben, hanem alakulatánál, a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél is ezt a beosztást tölti be, ezért a beszélgetés végén pár gondolat és egy kisfilm erejéig a győri alakulatot is bemutatta a letenyei diákoknak.

Fotó: a szerző felvételei