Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háború, amely nemzedékeket vitt a halálba

Szöveg: Szűcs László |  2016. június 16. 9:28

„Imre Gábor írása egy képzőművész szépirodalmi igényű naplója, amelyben megrázó erejű kép rajzolódik ki az első világháború olasz frontjáról, s itt a magyarok számára fogalommá vált Doberdóról” − olvasható A pokol tornácán − Imre Gábor kadét doberdói naplója című könyv fülszövegében. A kötetet június 15-én, szerdán, Budapesten, a Nyugati pályaudvar királyi várójában mutatták be a közönségnek.

1596015318

A könyv − ami a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kiadásában, a közelmúltban jelent meg − 1915 augusztus végétől követi nyomon a szerzővel történteket, aki a császári és királyi újvidéki 6. gyalogezred különített I. zászlóaljának katonája volt. Ahogy a kötet ajánlójában olvasható: „A napló külön értéke a halál közelsége miatt az emberben lejátszódó lelki folyamatok állandó megörökítése, a háború lélektelenítő hatásának a leírása."

A könyvbemutatón a szerkesztő, Pintér Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a kötet az alapítvány első kiadványa. A napló elektronikus formában már olvasható volt a Nagy Háború Blogon; 2015. május 25-én jelent meg az első rész és 43 héten keresztül közölték. Pintér Tamás köszönetet mondott a családnak − köztük Imre Gábor két unokájának, Máriának és Gábornak −, valamint a család barátainak, akik segítségével sikerült könyvként is mindenki számára elérhetővé tenni a naplót.

1596015319

Ugyancsak megköszönte a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal segítségét, hiszen támogatásukkal jelenhetett meg a könyv, és közreműködnek a tervezett folytatás megjelentetésében is.

„Bízunk benne, hogy folytathatjuk a naplót. Imre Gábor ugyanis később részt vett a Bruszilov-offenzíva kivédéséért folytatott harcokban. Erről is naplót írt és ezt is szeretnénk megjelentetni" − mondta Pintér Tamás.

1596015319

A kötet előszavának írója, Pollmann Ferenc hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa a könyvet bemutatva arról beszélt, hogy milyen hatással voltak rá a leírtak. Mint fogalmazott: a könyv olvasásakor ugyanazt érezte, mint amikor a blogon találkozott a naplóval: a megrendülést.

„Ilyen megrendítő olvasmánnyal még nem találkoztam. A kötet egy olyan ember munkája, aki művészember, szobrász-iparművész volt, de igen nagy tehetsége lett volna a szépírói pályán is" − mondta Pollmann Ferenc, hozzátéve: hadtörténészként az egyik fő feladata az, hogy megértesse az olvasóval, mit jelentett az első világháború − „amely nemzedékeket kaszált le és vitt a halálba" − a kor embere, a kor férfijai számára. Ebben ez a napló nagy segítségére volt.

1596015319


Fotó: a szerző felvételei