Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lázadás tört ki egy mexikói börtönben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 16. 10:34

Lázadás és tűz tört ki egy Mexikóvároshoz közeli börtönben, a rend helyreállítására hatszáz rendőrt vezényeltek a létesítményhez – közölték június 14-én, kedden a helyi hatóságok.

Az incidens a fővárostól északra található Tlalnepantlában, a Barrientos börtönben történt hely idő szerint hétfő éjjel. Egy vita mérgesedett el a bent lakó rivális csoportok között – magyarázta José Manzúr, Mexikó szövetségi állam egyik kormányzati illetékese az Uno TV-nek nyilatkozva.

„Pillanatnyilag nem tudunk halottról és súlyos sebesültről sem" – tette hozzá.

A helyi média szerint 300-500 rab vett részt a lázadásban, és 600 rendőrt, valamint tűzoltókat küldtek a rend helyreállítására. A létesítmény előtt mintegy 150-en gyűltek össze, mindannyian bebörtönzött családtagjuk életéért aggódtak.

A mexikói börtönök hírhedtek a hasonló történésekről. Februárban a monterreyi Topo Chico börtönben mintegy 50-en haltak meg a Los Zetas drogkartell rivális klánjai közötti erőszakos összecsapásokban. Ugyanebben az intézetben júniusban három embert öltek meg.

A nemzeti emberi jogi bizottság 2015 októberében kiadott jelentésében figyelmeztetett a mexikói büntetés-végrehajtási rendszer súlyos problémáira, köztük a rettenetes túlzsúfoltságra. A mexikói börtönöknek tavaly nagyjából 50 ezerrel több – csaknem 255 ezer – lakójuk volt, mint ahány férőhely rendelkezésre állt.