Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haditechnikai kutatók és fejlesztők napját ünnepelték

Szöveg: Takács Vivien |  2018. március 2. 8:16

Tudományos konferenciával ünnepelte az MH Logisztikai Központ állománya a haditechnikai kutatók és fejlesztők napját, Budapesten, a Soroksári úti báró Hazai Samu laktanyában március 1-jén, csütörtökön.

1599182675
Március 1-je a haditechnikai kutatók-fejlesztők napja. Ebből az alkalomból „A haditechnikai kutatás-fejlesztés XXI. századi kihívásai" címmel tartottak előadásokat a laktanya dísztermében.

A konferenciát Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ (MH LK) parancsnoka nevében Gecse János ezredes, az MH LK Technológiai Igazgatóság megbízott igazgatója nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: minden változásnak a legfontosabb motorja a kutatás-fejlesztés.

1599182675
Dr. Hajdú Ferenc ezredes, az MH Logisztikai Központ Technológiai Igazgatóság Kutatás-fejlesztési Tudományos és Szabványosítási Osztály osztályvezetője felolvasta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök közös köszöntőlevelét. „A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program az önök életébe jelentős változásokat hozott. A program végrehajtásának elősegítésére létrehoztunk több szervezetet is: a HM Haderőfejlesztési Programok Főosztályt, a HM Védelmi Technológiai Kutató Központot és az MH Logisztikai Központ Technológiai Igazgatóságot. A program célja, egy a kor színvonalának megfelelő, modern technikai eszközökkel felszerelt hadsereg kialakítása, amelyhez az önök áldozatos, kitartó és kreatív tevékenységére van szükség. A gyors technikai fejlődés miatt jóval előbbre kell látnunk, hogy időben megvalósíthatók legyenek a tényleges fejlesztések a honvédségben. Önök azok, akik kijelölik a célokat és megmutatják a hozzájuk vezető lehetséges utakat" – írták.

1599182675
Dr. Hajdú Ferenc ezredes szólt a haditechnikai kutatók és fejlesztők feladatairól, illetve a Haditechnikai Intézet megalakulásáról is.  „1930. március 1-jén írta alá Horthy Miklós kormányzó a magyar királyi Haditechnikai Intézet alapítását" – mondta, hozzátéve: 1920-ban álnéven ugyan, de már létezett az intézet. Végezetül pedig kitért a konferencia céljára is, amely az, hogy az előadások átfogó képet adjanak a haditechnikai kutatás-fejlesztés összefüggéseiről, valamint tudományos hátteréről és jövőbeni lehetőségeiről. „A műszaki tudományok szédületes tempóban szállítják az újabb és újabb eredményeket. Ez különösképpen így van a haditechnika területén is, amelyre nekünk kiemelt figyelmet kell fordítani" – hangsúlyozta dr. Hajdú Ferenc ezredes.

A rendezvény előadásokkal folytatódott. Elsőként prof. dr. Kroó Norbert akadémikus, egyetemi tanár tartotta meg ismertetőjét „Tudományos és technológiai forradalom a XXI. században" címmel. Őt Simon Attila ezredes, a HM Védelmi Technológiák Kutató Központ munkatársa követte. Előadásának címe „A katonai-műszaki kutatások hazai irányai a következő évtizedben" volt. Az ezredes után dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke mutatta be a hallgatóságnak a logisztikai központok létesítésének elméletét. Dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Magyar Katonai Logisztikai Egyesület elnöke utolsó előadóként a katonai repülőterek közös (katonai-polgári) hasznosításáról beszélt.

1599182675
Fotó: a szerző felvételei