Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A halogató harcot gyakorolták

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. március 27. 7:44

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának harmadéves, lövész szakos honvéd tisztjelöltjei március közepén egy hetet töltöttek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1595969174

Honvéd tisztjelöltek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében

A 16 tisztjelölt alapvető feladata az volt, hogy egy elképzelt szituációban, a saját erőknek segítve, egy előretolt állásban halogató harcot folytassanak, amellyel egy ellenséges zászlóaljat kellett feltartóztatniuk. A gyakorlást még életszerűbbé tette a MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) lézeres szimulációs rendszer használata.

A harmadéves hallgatók századparancsnoki és századparancsnok-helyettesi, illetve szakaszparancsnoki feladatokat láttak el, amelyeket rotációs rendszerben mindennap cseréltek. A tisztjelöltek itt már a gyakorlatban próbálhatták ki parancsnoki ismereteiket, miközben 3-4 harcjárművet irányítottak. A felmerülő hibákat az altisztek vagy a szervezet szakaszparancsnokainak segítségével azonnal ki tudták javítani.

1595969174

A tisztjelöltek három-négy harcjárművet irányítottak

A feladat sikerességének érdekében a kiképzést a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj kijelölt százada segítette, miközben a lövészállomány a zászlóalj logisztikai és a törzstámogató század elemeivel együtt egy kihelyezésen vett részt. Az egy hétig tartó gyakorlaton  kora reggeltől egészen késő délutánig tartottak a foglalkozások, amelyeknek − a közös gyakorláson kívül − része volt a fizikai felkészítés és a harcászat is.

Deme László alezredes, a 62. Lövészzászlóalj parancsnoka szerint a közös gyakorlás a zászlóalj számára is hasznos volt, hiszen együtt dolgozhattak az egyetem oktatóival. Nagyon sok pozitív tapasztalatot szerzett a század állománya is és megismerkedhettek azokkal a katonákkal, akik a főiskola elvégzése után első tiszti beosztásukat a Bocskai-dandárnál látják majd el.

1595969174

A hallgatók megismerhették azokat a harceszközöket is, melyekkel később dolgozni fognak

Vukics Ferenc alezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harcászat tantárgyának oktatójaként és a gyakorlat vezetőjeként elmondta: amikor szakasz- vagy századparancsnoki szintre kell felkészíteni egy honvéd tisztjelöltet, akkor biztosítani kell számára a gyakorlás lehetőségét is.

„A gyakorlat nagy előnye, hogy a hallgatók annyi katonával és harceszközzel találkozhattak, amennyien később a parancsnokságuk alá tartoznak majd. Ilyenkor a motiválóerő nagyon fontos, és itt derül ki az is, hogy hogyan kell a beosztott állományt irányítani" − tette hozzá az alezredes.