Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi Minisztérium: nem változott a külföldön tartózkodó katonák szavazása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 27. 6:42

A korábbi évekhez képest nem változott a külföldön tartózkodó katonák szavazási lehetősége, sem a szabályozás, sem a tényleges lehetőségek tekintetében – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

Közleményük szerint a Magyar Honvédség külszolgálatot teljesítő katonái, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokként – az idevonatkozó törvények alapján – a magyar külképviseleteken gyakorolhatják szavazati jogukat. A honvédek jogállásáról szóló törvény alapján ugyanakkor a honvédek szabadságjogai – ha a biztonsági helyzet úgy kívánja meg – korlátozhatóak – írta a Honvédelmi Minisztérium, hozzátéve: ezt a korlátozási lehetőséget a korábbi jogállási törvény is tartalmazta.
Megjegyezték ugyanakkor, hogy a választásokon való részvétel biztosítása nem a Honvédelmi Minisztérium feladata, hanem a Nemzeti Választási Iroda és a külföldön tartózkodó állampolgárok vonatkozásában a Külügyminisztérium hatásköre.

A külföldön történő szavazás jelenleg a világ tizenegy országában szolgáló több mint hatszáz magyar katonát érinti. Közülük mintegy 150-en Afganisztánban látnak el feladatokat. Tehát – mint hozzátették – a 2010-es szabályozáshoz és lehetőségekhez képest csupán az ott állomásozó kontingens létszáma változott: több mint 400-ról közel 150-re csökkent.

A honvédelmi tárca egy a közigazgatási államtitkár által kiadott körlevél, valamint egy vezérkar főnöki parancs alapján gondoskodott arról, hogy a honvéd – hangsúlyozottan mint magyar állampolgár – a lehető legszélesebb tájékoztatást kapja meg arról, hogyan élhet szavazati jogával, valamint a választásokon való részvétel hogyan biztosítható törvényesen. Gondoskodtak arról is, hogy „az alakulatok parancsnokai ne kötelezzék, s főszabály szerint a törvény keretei között ne is korlátozzák a szavazáshoz való jogot" – emelték ki.