Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza védelme a legszentebb kötelesség

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2020. február 15. 7:28

Tíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkéntes írta alá a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos szerződését február 14-én, pénteken Nyíregyházán.

1596076088

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred (MH 2. TVE) bázisán tartott rendezvényen mások mellett részt vett dr. Simon Miklós, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagja, valamint Baráth István dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka.

Tóth László alezredes, az MH 2. TVE 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka köszöntő beszédében emlékeztetett: az alaptörvény értelmében a haza védelme össztársadalmi ügy, minden magyar állampolgárnak közös felelőssége. „Önök, elhatározásukkal, hogy önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatot kívánnak vállalni, ezt a közös felelősséget egy magasabb szintre emelték, hiszen tevőlegesen kívánnak részt venni Magyarország és szűkebb környezetük, lakóhelyük védelmében" – hangsúlyozta az alezredes, hozzátéve: a területvédelmi ezredeket, századokat és zászlóaljakat azért alapították meg, hogy a megyékben és járásokban a megyei, területi és helyi védelmi bizottságokkal együttműködve hadi- és katasztrófahelyzetben reagálóerőt képezzenek és a hátország védelméhez kapcsolódó feladataikat végrehajtsák. Fontos, hogy képesek legyenek szorosan együttműködni a térségben feladatot ellátó katonai erőkkel, rendvédelmi és katasztrófavédelmi szervekkel.

1596076088

Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat létrehozásának az volt a célja, hogy kiegészítsék és olykor tehermentesítsék a hivatásos és szerződéses állományt. „A Magyar Honvédségben a területvédelmi szervezetek olyan erőt képviselnek, amivel számolhatunk és számolni is kell. A területvédelem a haderő új képessége" – hangsúlyozta az alezredes, majd erőt, egészséget és katona szerencsét kívánt a jelentkezőknek.

Az ünnepélyes szerződéskötést követően a vendégek és az újdonsült területvédelmi tartalékos katonák megtekintettek egy közelharc-foglalkozást, amelyen a Magyar Honvédség kötelékéhez korábban csatlakozott önkéntes tartalékos katonák vettek részt.

GALÉRIA