Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A helyőrségekben is ünnepeltek

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. augusztus 22. 7:01

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál és katonai szervezeténél megemlékeztek állami ünnepünkről, augusztus 20-ról. Összeállításunkban a megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (Folyamatosan frissítve!)

MH Összhaderőnemi Parancsnokság

Augusztus 20-a alkalmából állománygyűlésen emlékeztek meg az ünnepről Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon. Takács Tamás alezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat kiemelt vezető katolikus tábori lelkésze ünnepi beszédében méltatta az ünnep jelentőségét.

1596018624

A rendezvény elismerések átadásával folytatódott, ahol Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka az egyéb elismeréseken túl emléktárgyakat adott át a feladatban érintett megyei védelmi bizottságok és megyei rendőr-főkapitányságok képviselőinek, megköszönve a Közös Akarat és az Ideiglenes Biztonsági Határzár feladatok során nyújtott sikeres együttműködést.

A rendezvény a Tapolcai Musical Színpad „István örökében" című előadásával zárult.

1596018625

Szöveg: Draviczné Adamek Krisztina százados
Fotó: Révész Csaba közalkalmazott


* * *



MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ


„Katonáskodjanak, ne szolgáljanak, uralkodj mindannyiukon harag, gőg, gyűlölség nélkül, békésen, alázatosan, szelíden; tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség. Ha békeszerető leszel, királynak és király fiának mondanak, és minden vitéz szeretni fog; ha haraggal, gőgösen, gyűlölködve, békétlenül kevélykedsz az ispánok és főemberek fölött, a vitézek ereje bizonnyal homályba borítja a királyi méltóságot, és másokra száll királyságod."
Az idézet Szent István király fiához, Imre herceghez írt intelmeiből való. Többek között ebből hallhatott részletet az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) állománya az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából megrendezett állománygyűlésen.

1596018625

Az augusztus 18-án, csütörtökön megrendezett ünnepségen dr. Mészáros Kálmán tanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos munkatársa elevenítette fel, hogy Szent István emlékezete milyen formában él ma a települések neveiben. A történelmi Magyarország területén 62 település viseli szent királyunk nevét. Ebből ma Magyarországon 17, Szlovákiában 17, Kárpátalján 2, Romániában 20, Horvátországban 4 és Ausztriában 2 település található. Ezen települések neveiben a Szentistván, Szentkirály, Király(i), Királyfia, Istvánd(i) utal az államalapítóra, valamint Nagyváradtól nem messze létezik egy „Szentjobb" nevű település is, melynek igen érdekes a története. A XI. században kis nemzetségi monostor állt itt. Valószínűleg 1061-ben, a Vata fia János vezette felkelés idején „menekítette" ide titokban Mercurius apát a Szent Jobbot a fehérvári káptalani kincstárból, melynek ő volt az őre. István király szentté avatása kapcsán 1083-ban felnyitották fehérvári sírját. Ekkor derült ki, hogy a jobb kéz hiányzik. Szent László király 1084-ben elzarándokolt a faluba és megalapította a Szent Jobb apátságot. A korábbi fából épült monostor helyén kőből emeltek új monostort és templomot, a Szent Jobb őrzője Mercurius apát maradt. A monostor körül kialakuló mezőváros neve is Szentjobb lett. A szerzetesi élet hanyatlása miatt a Szent Jobbot a XV. században elvitték Székesfehérvárra. A szentjobbi monostort a XVI. században a török veszély miatt várrá, erőddé alakították át. A Rákóczi szabadságharc után lerombolták, majd az 1740-es években köveiből épült fel a falu katolikus temploma – derült ki az ünnepi beszédből.

Az ünnepség a történelmi érdekességeket felvillantó áttekintés után az elismerések átadásával folytatódott, melyeket Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka adott át a beosztásukban kiemelkedő munkát végző állománynak.

Az ünnepi állománygyűlés végén a Four Fathers énekegyüttes prózákból és középkori dallamokból álló műsorát hallhatta a közönség.

1596018625

Szöveg és kép: Singer Éva hadnagy


* * *

MH Anyagellátó Raktárbázis

„Azt tartja a mondás, hogy az a nemzet, amelyik elfelejti és nem ápolja a múltját, az saját síremlékét készíti elő. A mondás igaz, de szerencsére a magyar emberből soha nem veszett ki a múlt iránti tisztelet és felelősség. Ezen a napon, augusztus 20-án, határainkon innen és túl emberek tíz és százezrei emlékeznek és hajtanak fejet azelőtt a gazdag nemzeti életút előtt, melynek szilárd alapjait Szent István királyunknak köszönhetjük" − hangzott el az MH Anyagellátó Raktárbázis augusztus 19-én megrendezett ünnepi állománygyűlésén.

Az ünnepi beszédet követően Kolonics Attila alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át, majd az állománygyűlést ünnepi műsor zárta.

1596018625

Szöveg: Szabó Beáta
Fotó: Pintér Zoltán főtörzsőrmester


* * *



MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép államalapító Szent Istvánhoz, az első magyar királyhoz köti – hangzott el a székesfehérvári alakulat augusztus 19-én megrendezett ünnepi állománygyűlésén. „Szent István hatalmas elszántsággal, ugyanakkor végtelen alázattal szolgálta nemzetét. Puritán jelleme, megrendíthetetlen hite vezette munkájában, mely nyomán alakja példaként állt a későbbi korok nemzedékei előtt s állhat előttünk most is" – emelte ki ünnepi beszédében Németh Sándor őrnagy, a híradózászlóalj parancsnokhelyettese.

1596018626

Az állománygyűlésen Stoszek János alezredes, az ezred parancsnokhelyettese kinevezéseket, elismeréseket adott át az állomány kiemelkedő munkát végzett tagjainak, és elbúcsúztatta a  nyugállományba vonuló Csőszné Kárpáti Erika közalkalmazottat.

A parancsnokhelyettes külön megemlékezett azokról, akik nem lehettek jelen, mert misszióban vagy a határ mentén teljesítenek szolgálatot. Hangsúlyozta: az elkövetkezendő időszakban is mindenkire kihívásokkal teli feladatok várnak.

1596018626

Szöveg és fotó: Vizinger Diána hadnagy


* * *




MH Logisztikai Központ

Ez az ünnep csak a miénk! – 
utalt beszédében az ünnep magyar mivoltára dr. Töll László ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az MH Logisztikai Központ augusztus 18-án megtartott ünnepi állománygyűlésén.
Az ezredes beszédében több nézőpontból közelítette meg államalapító királyunkat és munkásságát. Beszéde elején feltette a kérdést: „Mit ünneplünk?" Erre a választ megadva így fogalmazott:  Szent István királyt, a kiváló államférfit, stratégát; kinek könyörületessége egy hithű emberről vall.

1596018626

A beszédet követően Csinga Mihály ezredes, az MH Logisztikai Központ parancsnokhelyettese elismeréseket adott át az alakulat és az alárendelt szervezetek kiemelkedő munkát végzett munkatársainak.

A rendezvényt dr. Müller Márta százados, Maszló Ágota főtörzsőrmester és Maszlóné Dávid Etelka az alkalomhoz illő darabokból összeállított koncertje zárta.

1596018626

Szöveg: Szendyné Horváth Julianna őrnagy

Fotó: Borsányi Katalin

* * *


MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái is megemlékeztek augusztus 20-áról. Az ünnepi események sora augusztus 18-án délután vette kezdetét, Győr önkormányzata ugyanis ezen a napon tartott koszorúzási ünnepséget a Vársétány Szent István lovas szobránál. A rendezvényen a légvédelmi egység díszőrökkel és koszorúvivőkkel képviseltette magát, az alakulat nevében pedig Papp Tamás alezredes, törzsfőnök helyezte el a tisztelet virágait.

1596018626

Az ezred Művelődési Otthonában augusztus 19-én délelőtt gyűltek össze a légvédelmi egység katonái, hogy egy ünnepi állománygyűlés keretében elevenítsék fel a több mint ezer évvel ezelőtti történelmi pillanatokat.
Az ünnepi állománygyűlésen a hagyományoknak megfelelően minden évben elismerések és kitüntetések is gazdára találnak, ám idén nemcsak a Tiszti-, illetve az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel különböző fokozatait adták át, ugyanis huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájukkal többen a Szolgálati Érdemjelet is kiérdemelték. Ezenfelül ketten előléptetésüknek örülhettek, míg hetvenen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenységük során tanúsított kimagasló helytállásuk elismeréséül Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért szolgálati jelet kaptak.

Szombathelyen a szervezők augusztus 20-án délelőtt várták az érdeklődőket a Szent István Parkba. Az Országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődő ünnepségen természetesen egy skarlátpiros barettsapkás díszszakasz tisztelgett a nemzeti lobogó előtt. Szent István király szobránál a győri alakulat nevében Papp Tamás alezredes, törzsfőnök helyezett el koszorút.

1596018627

Szöveg és fotó: Sályi Gergő törzsőrmester

* * *


MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

Augusztus 20-i ünnepi állománygyűlést tartottak az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Dózsa György úti objektumában augusztus 19-én. A csapatzászló és az elöljáró fogadását követően Vanyur Tibor ezredes, az MH KIKNYP parancsnoka nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében elmondta, milyen fontosak az ünnepek, hiszen ilyenkor van idő egy kicsit megállni a sok teendő mellett, és a családra, barátokra, az országot foglalkoztató és befolyásoló kérdésekre koncentrálni, ezekről elmélkedni. Ezt követően Burján Beatrix alezredes mondta el ünnepi beszédét, melyben Szent István királyunk érdemeiről, az ünnep kialakulásáról és annak fontosságáról beszélt.

1596018627

Az ünnepi rendezvény elismerések átadásával folytatódott. Magyarország honvédelmi minisztere elöljáró parancsnokai javaslatára, kiemelkedő munkája elismeréseként babérkoszorúval ékesített Arany Fokozatú Szolgálati Érdemjelet adományozott Bendes István alezredesnek, aki az elismerést a központilag megrendezett ünnepségen vette át. A Tiszti Szolgálati Jel II. fokozatát adományozta 20 év után Héregi Erika alezredesnek, továbbá a Tiszti Szolgálati Jel III. fokozatát adományozta 10 év után Kiss Csaba őrnagynak és Baumann Zoltán főhadnagynak; az Altiszti Legénységi Szolgálati Jel I. fokozatát adományozta 20 év után Pődör Rita Judit törzszászlósnak. Az MH KIKNYP parancsnoka állami ünnepünk alkalmából huzamosabb időn át végzett kiemelkedő munkájáért emlékplakettet adományozott Vingl Valéria Mária közalkalmazottnak, továbbá oklevelet adományozott Mészáros Károly századosnak, valamint Varga Istvánné törzszászlósnak. 2016. augusztus 20-i hatállyal előléptette századossá Baumann Zoltán főhadnagyot és augusztus elsejei hatállyal előléptette törzszászlóssá Sinkovicsné Borbély Erzsébet zászlóst, valamint huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájáért tanácsosi címet adományozott Vingl Valéria Mária közalkalmazottnak.

1596018627

Szöveg és fotó: Heszler Ramóna Petra

* * *

MH Altiszti Akadémia

A szentendrei Görgey laktanyában is megemlékeztek augusztus 20-a, államalapításunk alkalmából. Az MH Altiszti Akadémián a Katolikus Tábori Püspökség állományából Rácz István százados mondott áldást és ünnepi beszédet.
A hazaszeretet és az imádság két gondolatát hangsúlyozta Rácz százados beszédében. Az új kenyér megáldása hazánk egységét jelképezi: Akik ebből esznek, váljék testi, lelki gyarapodásukra és üdvösségünkre."

Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával folytatódott, majd a rendezvényt az MH Altiszti Akadémia zenekarának ünnepi műsora zárta.

1596018627

Szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy