Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hídépítés hátterében

Szöveg: Juhász László százados |  2013. szeptember 17. 15:17

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 1. és 2. hídépítő századai átkelés kiképzést hajtanak végre két hétben a Tisza partján elterülő vízi gyakorlótéren.

1595960125

A kiképzés során a századokhoz újonnan érkezett személyi állomány gyakorlatban is megismerkedhet a hídépítés mozzanataival, szakfeladataival, valamint a már korábban felkészített állomány gyakorolja, és készség szinten elsajátítja a beosztásából adódó szakfeladatokat. A kiképzési időszakban a pontonelemek vízre tételét, összekapcsolását, komppal történő forgalmazást, valamint a pontonhíd megépítését gyakorolják a katonák a Tiszán.

A kiképzés jó lehetőséget ad a századok kiszolgáló alegységeinek a tábori körülmények között végrehajtandó feladatok gyakorlására is. Ennek során kihelyezett telephely szolgálat került felállításra a gyakorlótéren a jelentős számú technikai eszköz elhelyezésére. Pedánsan sorakoznak a Zil, a Kraz, a Rába típusú tehergépkocsik különböző felépítményeikkel a tárolóhelyen.

1595960126

A kiképzés során a személyi állomány biztosítása céljából kitelepült az egészségügyi személyzet is. Az egészségügyi sátorban a szakállomány azonnal végrehajthatja a sérültek ellátását, súlyosabb esetben a mentő gépjárművel a kórházba történő elszállítást.

A katonák hangulatát, munkavégzését jelentősen befolyásolja az étkeztetés minősége. Jól sikerült ebéd, jól sikerült munkavégzést eredményezhet. Ennek garantálására az élelmezés ellátó raj tábori konyhát és ellátó pontot telepített a gyakorlótéren. Gyakorlott mozdulatokkal készítik elő és főzik a szakácsok az ebédet az állomány részére. Az ő kiképzésük azonban nem csak a kitelepült katonák ellátásából áll, hanem tábori körülmények között főzik az ebédet az ezred teljes személyi állománya számára, mely beszállításra kerül a laktanya étkezdéjébe.

1595960126

Egy ilyen jellegű alegységnél, mint a Hídépítő század, amely jelentős számú technikai eszközzel rendelkezik, nem csak a személyi állomány ellátását kell biztosítani, hanem a technikai eszközök karbantartását, javítását is. Ezen szakfeladatok nyílt terepen történő gyakorlása, elsajátítása céljából a Tisza partján a logisztikai szakasz telepítette a műhelygépkocsiból és műhelysátorból összeépített javítópontját. A meghibásodott technikai eszközöket gyorsan, a helyszínen javítják, ami biztosítja az kiképzés akadálymentes végrehajtását.

Fotó: a szerző felvételei