Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédelmi Minisztérium megállapodást kötött a Gripen vadászgépek fejlesztésére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 23. 15:36

A Honvédelmi Minisztérium (HM) megállapodást kötött a Gripen vadászgépek fejlesztésére – közölte a tárca kedden az MTI-vel.

A Magyar Nemzet december 23-i, keddi számában írt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Exportügynökség hétfőn mintegy 330 millió forint értékű szerződést írt alá a Gripen vadászrepülőgépek bérleti szerződésének kiterjesztéséről. A svéd fél közleménye szerint a pénzből azokat a többlet kiszolgáló berendezéseket finanszírozzák, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a Magyar Honvédség nemzetközi missziókban vegyen részt harci gépeivel – írta a lap.

A tárca keddi közleményében megerősítette a megállapodás megkötését. Kifejtették: a szerződéssel a Gripenek országhatáron túli földi műszaki kiszolgálásához és karbantartásához szükséges eszközöket szerzik be, ami lehetővé teszi, hogy a vadászgépek külföldre is települhessenek. Az új eszközök nagymértékben elősegítik, hogy jövő ősszel a magyar vadászgépek a kecskeméti repülőtértől távol, telepített műveleti körülmények között védjék a balti országok légterét.

A fejlesztés része a visegrádi négyek együttműködésének keretében felállítandó európai uniós harccsoport közvetlen magyar légi támogatásának képességfejlesztése is – írta a Honvédelmi Minisztérium.