Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepeltek a 39-esek

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető és Tóth Andrea |  2014. december 23. 16:34

258 éve, 1756. december 15-én Mária Terézia parancsot adott Erdődy Pálfy János grófnak a 39. császári és királyi gyalogezred felállítására. E napra emlékezett immár negyedik éve az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóalja.

.„Az ezred az alapítást követő évtől kezdve beírta magát Európa hadtörténelmének nagykönyvébe, ahová a fejezeteket vérrel írták" – e szavakkal jellemezte a 39. császári és királyi gyalogezredet Vantal Zsolt alezredes, a Bocskai-dandár 39. lövészzászlóaljának parancsnoka ünnepi beszédében a zászlóalj ünnepi sorakozóján.

1595985024

Napjainkban a 39-sek viszik tovább az elődök hagyományát. 2011-ben Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere adományozta a zászlóaljnak a 39. hadrendi számot és a híres sárga lobogó másolatát. Vantal Zsolt alezredes, a zászlóalj parancsnoka egy régi mondást idézett: „Mindig nagy tisztesség volt az ezred katonájának lenni és nagy tisztesség a zászlóalj katonájának lenni."

Az állománygyűlésen felolvasták Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának levelét, amelyben a tábornok utalt arra, hogy lépést kell tartani a fejlődéssel, de eközben nem szabad elszakadni a gyökerektől. Továbbá hangsúlyozta, hogy a 39-es katonák mind hazai környezetben, mind a külföldi missziókban és gyakorlatokon magas színvonalon helytálltak, és becsülettel végezték feladatukat.

1595985025

Takács Attila dandártábornok, a Bocskai-dandár parancsnoka is megosztotta ünnepi gondolatait az állománnyal. A tábornok kiemelte, hogy fontosnak tartja a hagyományőrzést, és az eredmények tekintetében ebben a 39. Lövészzászlóalj élen jár.

A délelőtti ünnepségen Makrai Gábor István hadnagy vehette át a Honvéd Vezérkar főnök által adományozott emléktárgyat a tüzérek és légvédelmi rakétások napja alkalmából.

A hagyományoknak megfelelően az alegységek idén is megválasztották az Év katonája cím viselőit. Elismerésben részesült: Székely Tamás főhadnagy, Szilágyi Szabolcs őrvezető, Balla Péter törzsőrmester, Csehi János törzsőrmester, Löw László Péter szakaszvezető és Bíró Tamás szakaszvezető.

1595985025

A csapatünnep a 39. császári és királyi gyalogezred szobránál folytatódott, ahol Vantal Zsolt alezredes idézte fel Debrecen egykori háziezredének fontosabb pillanatait. „Történetük, a hősiesség, a vitézség, az önfeláldozás, a hazaszeretet története álljon példaként előttünk. Mi, a kései utódok nap mint nap bizonyítjuk, hogy méltán viseljük a 39-es hadrendi számot, s méltán őrizzük azt a sárga zászlót" – hangsúlyozta.

Drót László alezredes, a dandár parancsnokhelyettese és Vantal Zsolt alezredes helyezte el az emlékezés virágait a szobornál. Berkecz Gábor, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója is tisztelgett a hősök emléke előtt. A megemlékezés a Magyar Takarodóval zárult.

A zászlóalj katonái délután sportversenyeken vettek részt, ahol- többek között – kötélhúzás valamint sebesült szállítás is volt a feladatok között.
A nap záróakkordja a Szent Anna Székesegyházban tartott istentisztelet volt. Szentesi Csaba őrnagy, a dandár görög katolikus tábori lelkésze köszöntötte az érdeklődőket, és elmesélte a 39. császári és királyi gyalogezred történetét, valamint egy visszaemlékezéséből olvasott fel részleteket.

1595985025

Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke áldotta meg az állományt, valamint hangsúlyozta: „Amit az ősöktől tanultunk arra bátorít bennünket, hogy feladatainkat legjobb tudásunk szerint végezzük el és az útmutatásoknak megfelelően nézzünk a jövőbe."

Az istentiszteleten az idén 60 éves jubileumát ünneplő Debrecen Helyőrségi Zenekar tolmácsolásában csendültek fel karácsonyi énekek, illetve a katonazenészek Bach Air című művét is előadták.
Rendhagyó módon, nemzetközi környezetben ünnepeltek a zászlóalj egyik századának katonái.

Míg a 39-esek jó része a debreceni Kossuth Laktanyában ünnepelt, a litvániai Baltic Training 2014 gyakorlaton résztvevő lövészek a ruklai laktanyában tisztelegtek elődeik és névadójuk emléke előtt. Az ünnepi beszédet követően Bata Miklós tizedes a 39. lövészzászlóalj év katonája elismerését vette át Kovács Attila alezredestől, a Litvániában tartózkodó magyar kontingens parancsnokától.

1595985025


Fotó: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető és Szalka Miklós őrvezető