Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség egy olyan család, amelyhez jó tartozni

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. szeptember 18. 18:40

A Magyar Honvédséget egy nagy családnak tartja, aminek jó érzés a részévé válni, és nem munkahelyként, hanem közösségként tekintett rá. „Egyszerűen jó dolog a honvédséghez tartozni” – mondta Farkas Anikó, a Honvédelmi Minisztérium leköszönő kabinetfőnöke a honvedelem.hu-nak adott interjújában.

Farkas Anikó október 1-jétől az Emberi Erőforrások Minisztériumának kabinetfőnöke lesz. Az új megbízatás elfogadása – mint mondta – hosszú gondolkodási időt vett igénybe, nem könnyű meghozni ugyanis egy ilyen döntést, és nehéz szívvel hagyja ott a honvédelmi tárcát, illetve a közösséget, amellyel és amelyért az elmúlt közel négy és fél évben dolgozott. Az új feladatban – amellyel egyúttal visszatér eredeti érdeklődési területéhez – a szakmai kihívás motiválja leginkább.

1595979074

Anikó 2010. június 2-án kezdett el dolgozni a minisztériumban Hende Csaba honvédelmi miniszter felkérésére. A tárca vezetőjével korábbról már ismerték egymást, de ez nem jelenti azt, hogy nem lepte meg a felkínált lehetőség, sőt, amint mondja, erősen meg is illetődött tőle. A későbbi sajtó-, majd kabinetfőnök ekkor mindössze 22 éves volt, és az utolsó két szemeszter előtt állt az egyetemi mesterképzésben, ráadásul a honvédelem addig távol esett az érdeklődési körétől. Végül igent mondott, így lett tagja a miniszteri csapatnak, amelyen belül a Hende Csaba nyilvános szerepléseivel kapcsolatos szervezési feladatokat bonyolította.

Másfél év elteltével jött a következő felkérés: ekkor már a tárca sajtófőnökeként számítottak a munkájára, ami – még mindig csak – 24 évesen hatalmas felelősséget jelentett. „Ezt a pozíciót korábban komoly szakemberek, magas rendfokozatú katonatisztek töltötték be, így sokat kellett küzdeni azért, hogy fiatal, ráadásul civil nőként elfogadjanak" – mondta.

Mindazonáltal a másfél évig tartó sajtófőnöki időszak jelentette számára a legmeghatározóbb szakmai élményt, hiszen jelentős kihívásokkal kellett szembenéznie, amitől úgy érzi, sokat fejlődött, és reméli, hogy – a sajtóiroda munkatársaival együtt – későbbről visszatekintve is fontosnak tűnő lépéseket tettek a honvédség társadalmi kapcsolatainak építésében.

A sikerek között megemlítette az önkéntes tartalékos rendszer kommunikációját, amelynek – szavai szerint – a kialakítása egy teljesen új szakpolitikai lépéssorozat volt, így a bemutatása komoly feladatot rótt a sajtóosztályra. Az új kommunikációs eszközök révén azonban sikerült megszólítani az egyik kiemelt célcsoportot, a fiatalokat, ami mindvégig fontos célkitűzés volt a tárca kommunikációjában. A további sikerek is kapcsolódnak az előző gondolatmenethez: meghatározó lépés volt a minisztérium megjelenése az egyik legnagyobb internetes közösségi oldalon, ahol mára több mint 50 ezren követik a honvédség mindennapjait.

1595979074

Farkas Anikó kiemelte továbbá: sikerült elérni, hogy a tárca képviseltesse magát a legnagyobb hazai fesztiválokon, mert ez is elengedhetetlen a fiatalabb nemzedék megszólításához.

A kabinetfőnöki megbízatás azt követően merült fel, hogy elődje elfogadta a diplomácia területén felkínált lehetőséget. Magyarországon nagyon ritka, hogy egy ennyire fiatal nő ilyen magas pozíciót töltsön be. Jelenleg ő minden idők legfiatalabb honvédségi kabinetfőnöke, és a második nő, aki a Honvédelmi Minisztériumban ilyen messzire jutott. A legfontosabb célkitűzés itt az volt számára, hogy a miniszteri döntéshozatal segítése érdekében a katonai és a közigazgatási blokk minden szereplőjével jó viszonyt tudjon kialakítani.

1595979074

„Már sajtófőnökként is fontos volt számomra, ezért igyekeztem a katonai vezetés minden szintjével őszinte és közvetlen kapcsolatot kialakítani, tudtam és szerettem dolgozni ezért a közösségért" – fűzte hozzá.

A legszebb emlékek közül nehéz egyet kiválasztania, de igazán meghatározó volt számára a Don-kanyarban tett látogatás és az önkéntes tartalékos alapkiképzésen való részvétel is. Mint mondta, Hende Csaba honvédelmi minisztertől tanulta a legtöbbet, amit pedig legfontosabb útravalóul magával visz, azok a hagyományos katonai értékek – a bajtársiasság, a fegyelem és a tekintély jó értelemben vett tisztelete, illetve az alázat – amelyek nagy hatást gyakoroltak rá, és amelyek minden embernek a javára válhatnak.

1595979074

Fotó: Rácz Tünde és Tóth László