Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású terroristaellenes razziát tartottak Ausztráliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 18. 17:53

Az ország történetének legnagyobb méretű terroristaellenes razziáját tartották szeptember 18-án, csütörtökön Ausztráliában, a rendőrségi művelet során 15 embert őrizetbe vettek.

Több mint 800 rendőr vett részt az akcióban, amelyet néhány nappal azt követően hajtottak végre, hogy a kontinensnyi országban az eddigi legmagasabb, utolsó előtti fokozatra emelték a terrorveszély szintjét. A hatóságok attól tartanak, hogy az iraki és szíriai szélsőségesekkel kapcsolatban álló személyek merényletekre készülnek Ausztráliában.

Andrew Colvin, a szövetségi rendőrség parancsnokhelyettese azt mondta, most egy olyan csoportra csaptak le, amely vélekedésük szerint erőszakcselekményeket készített elő az országban. Mint fogalmazott, olyan merényletektől tartanak, amelynek áldozatait véletlenszerűen választják ki a lakosság köréből.

Arra a kérdésre a rendőrség egyelőre nem válaszolt, hogy az őrizetbe vettek kapcsolatban állnak-e az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel, amely jelentős területeket vont ellenőrzése alá Irakban és Szíriában, és amely ellen nemzetközi összefogással hadművelet készülődik.

A hatóságok becslése szerint mintegy 60 ausztrál állampolgár harcol az Iszlám Állam és egy másik szélsőséges szervezet, az an-Nuszra Front soraiban a Közel-Keleten. Tizenöt további fegyveresük már meghalt, köztük ketten úgy, hogy öngyilkos merényletet követtek el. Húsz radikális ausztrál a közelmúltban hazatért, őket a rendőrség biztonsági szempontból veszélyforrásként kezeli.

A csütörtöki terrorellenes művelet Sydney, Brisbane és Logan városokra összpontosított.