Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Unio megmozdult…

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 18. 19:41

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Megerősítette flottáját a Csendes-óceánon és nagy hajórajt küldött a Philippini-szigetekhez. Ezzel tehát megkezdődött az Unió akciójának első fejezete. A flotta elindulásának oka az angol-japán egyezség, amely Japánnak megengedi, hogy letelepedjék a Csendes-óceán szigetein. Amerikának minden érdeke tiltakozik az ellen, hogy Japán a Csendes-óceánon magához ragadja az uralmat, és ezekért az érdekekért minden eszközt megragad" – adja hírül a Pesti Hírlap.

A Népszavában ezt olvashatjuk: Japán csapatokat küld Indiába, hogy ezzel segítse az angolokat, az ott kitört lázongások leverésében. „Már az első angol-japán szövetségi szerződésben szó volt a köztük mostani birtokállományuk kölcsönös védelméről."

Az újság „Déleurópai" rovatában olvashatjuk, hogy a Délvidéken most nyugalom van, angol és francia hajók vannak az Adria körül, továbbá az „ántánt" édesgeti Törökországot és Bulgáriát.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595979075
Címkéklapszemle